Nazare: Nu am trimis spre avizare memorandumul privind Banca Internaţională de Investiţii înainte să primesc un acord informal. M-am consultat cu reprezentanți MAE și cu partenerii strategici ai României / Premierul se poate investiga pe el însuși

Alexandru Nazare InquamPhotos - George Călin Foto: Alexandru Nazare (InquamPhotos - George Călin)

Fostul ministru de Finanțe Alexandru Nazare susține, într-o postare pe Facebook, că nu a trimis spre avizare memorandumul privind Banca Internaţională de Investiţii înainte să primească „un acord informal” și că s-a consultat cu reprezentanți MAE și cu partenerii strategici ai României.

„În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României si prevede o contribuție a țării noastre de 14 milioane de euro plătibili în trei tranșe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problemă această participație la BII, ministrul de finanțe Florin Cîțu a avut tot anul 2020 la dispoziție pentru a denunța prezența României în BII și nu a făcut-o. Așadar, premierul se poate investiga pe el insuși în acest caz”, susține Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care cere guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, potrivit documentului consultat de Economedia.ro. Premierul Florin Cîțu a declarat pentru Economedia.ro că respinge categoric participarea României la această majorare de capital.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Postarea integrală a lui Alexandru Nazare:

Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei.
De altfel, salut demararea “evaluarii” la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista “intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.
In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.
Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active. In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei.
Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.
Conform atributiilor, dupa ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, dupa ce a fost avizata fara observatii de toate directiile tehnice din Ministerul Finantelor, inclusiv de secretarii de stat sustinuti direct de premier, l-am transmis spre analiza Ministerului Afacerilor Externe, avand, cum am mai precizat, un acord informal in prealabil.
De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie.
PS: Si totusi, de nu a fost reprezentata Romania astazi la lucrarile consiliul ministrilor de finante (ECOFIN)? Este consiliul de ministri care va aproba PNRR-ul Romaniei.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: