Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei, a câștigat cursa pentru președinția Băncii Europene de Investiții/ Ea va fi prima femeie la conducerea instituției cu sediul în Luxemburg

Nadia Calviño Sursa foto: LinkedIn/Nadia Calviño

Nadia Calvino, ministru al Economiei și vicepremier în guvernul Spaniei, va deveni președinta Băncii Europene de Investiții după luni de negocieri între națiuni, scrie Bloomberg.

Unul dintre cei cinci candidați din Uniunea Europeană pentru a conduce cel mai mare creditor multilateral din lume, vicepremierul spaniol s-a apropiat de finalul cursei ca favorită clară după ce a obținut sprijinul Germaniei.

Acum, Calvino are suficient sprijin din partea guvernelor UE pentru a deveni următorul șef al Băncii Europene de Investiții, a declarat vineri președintele belgian al BEI, Vincent Van Peteghem, potrivit Reuters.

“Sunt sigur că Nadia va fi un președinte foarte bun”, a declarat Vincent Van Peteghem, care este ministrul de finanțe al Belgiei și prezidează consiliul guvernatorilor BEI.

Șefa antitrust din Europa, Margrethe Vestager, a anunțat într-o declarație pe X că și-a retras candidatura.

“Sunt recunoscătoare și onorată că am primit sprijinul colegilor mei miniștri de finanțe pentru a fi la conducerea Băncii Europene de Investiții”, a declarat Calvino.

Ea a adăugat că BEI, brațul financiar al Uniunii Europene și cea mai mare bancă publică de dezvoltare din lume, va avea un rol și mai important în viitor pentru a finanța tranziția ecologică, pentru a oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și pentru a susține rolul Europei în lume.

Calvino, în vârstă de 55 de ani, este ministrul spaniol al economiei, o funcție care în Spania cuprinde multe aspecte ale finanțelor publice, din iunie 2018, când Pedro Sanchez a devenit pentru prima dată prim-ministru.

Independentă din punct de vedere politic și văzută pe scară largă ca o tehnocrată, ea este funcționar public de carieră și nu este membră a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol al lui Sanchez.

Înființată la nașterea UE, în 1958, BEI este brațul de finanțare al blocului celor 27 de națiuni, deblocând sute de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare. Printre obiectivele sale se numără climatul și mediul, coeziunea și întreprinderile mici și mijlocii, arată Bloomberg.

Calvino, fost înalt funcționar al Comisiei Europene, va deveni prima femeie șefă a BEI. Ea îi va succeda germanului Werner Hoyer, care se va retrage după 12 ani la conducerea instituției cu sediul în Luxemburg.

Succesul spanioloaicei în vârstă de 55 de ani reprezintă o consolare după eșecul de a fi pierdut în fața Kristalinei Georgieva ca alegere a Europei pentru a conduce Fondul Monetar Internațional în 2019 și, un an mai târziu, în fața irlandezului Paschal Donohoe, atunci când miniștrii de finanțe din zona euro l-au selectat pentru a prezida Eurogrupul.

Acuzații de hărțuire

Calvino va ajunge într-o instituție zguduită de acuzații de hărțuire care o afectează de ani de zile și care au dus la zeci de procese în instanță.

În 2021, legislatorii UE au început să interogheze BEI în urma unei investigații Bloomberg privind presupusele hărțuiri la locul de muncă, care a descris acuzații de hărțuire sexuală, hărțuire și discriminare la banca cu sediul în Luxemburg, bazându-se pe interviuri cu peste 20 de actuali și foști angajați.

În raportul său anual privind BEI din acest an, Parlamentul European a declarat că “își exprimă încă o dată îngrijorarea serioasă cu privire la acuzațiile privind hărțuirea, mediul de lucru și condițiile de muncă”.

Legiuitorii au recunoscut eforturile de remediere, dar au îndemnat BEI “să se asigure că o politică de toleranță zero față de toate tipurile de hărțuire este pusă în aplicare în mod eficient, inclusiv măsuri de prevenire și protecție și mecanisme adecvate și fiabile de depunere a plângerilor și de sprijinire a victimelor”.

Disputa legată de numirea lui Calvino oferă o avanpremieră a negocierilor pentru posturile de conducere care ar putea avea loc în urma alegerilor pentru Parlamentul European, programate în 6-9 iunie 2024.

Italia, Polonia, Suedia și Danemarca au prezentat candidați pentru acest post și ar putea încă să caute răsplata de consolare. Aceștia din urmă au nominalizat-o pe Margrethe Vestager, care se va întoarce la poziția sa de comisar european pentru concurență.

Rezultatul este o victorie pentru premierul spaniol Pedro Sanchez, care se luptă pentru a extinde influența țării sale pe scena europeană.

Chiar și așa, acest rezultat înseamnă și pierderea unuia dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi. Calvino este considerată cel mai favorabil ministru din cabinetul de afaceri, unde a intrat în mod repetat în conflict cu colegii în ceea ce privește politica – în special la începutul pandemiei.

Sanchez calificase potențiala plecare a acesteia drept “o pierdere uriașă pentru mine, atât din punct de vedere personal, cât și politic”, dar a mai spus că are deja o idee despre cine îi va succeda.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: