Ministru de Finanțe: PIB-ul Ucrainei ar putea scădea în aest an cu 30% – 50%

Bugetul familiei, bani Sursa foto: Pexels

Produsul intern brut (PIB) al Ucrainei ar putea scădea în aest an cu un procent cuprins între 30% și 50%, a declarat ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko în comentarii televizate, transmite Reuters.

La finalul lunii martie, guvernul ucrainean estima la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, potrivit ministrului economiei, Iulia Sviridenko.

Ministrul a evaluat la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro la cursul actual – n.r.) “impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, la care se adaugă “efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului.

Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu “aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse”, precum şi “zeci de gări, de aeroporturi”, în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.

Iulia Sviridenko, care deţine şi funcţia de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracţie estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

“În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc”, a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook.

La începutul lunii martie, FMI a aprobat un împrumut de urgență de 1,4 miliarde de dolari Ucrainei în cadrul Instrumentului său de finanțare rapidă, care a fost deja plătit.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a declarat săptămâna aceasta că, pe lângă împrumutul de 1,4 miliarde de dolari de la FMI, a primit un împrumut de 1,2 miliarde de euro de la UE, din care jumătate a fost plătit, și un pachet de sprijin în valoare de 3 miliarde de dolari de la Banca Mondială, din care au fost plătiți 350 de milioane de dolari. Banca Mondială a mobilizat încă 575 de milioane de dolari din țările membre sub formă de granturi și garanții pentru împrumuturi.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat luna trecută un „pachet de reziliență” de 2 miliarde de euro pentru Ucraina, iar Banca Europeană de Investiții a oferit un pachet de ajutor de 639 de milioane de euro. Franța, Italia și Canada au oferit un ajutor suplimentar de aproximativ 940 de milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: