Ministerul Economiei ține secretă lista cu ajutoarele de stat pentru industria prelucrătoare

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Economiei nu a dorit să ne transmită suma ajutoarelor de stat pentru fiecare dintre cele 8 companii care primesc bani de la stat prin schema pentru industria prelucrătoare. Ministerul a transmis, la solicitarea Economedia, că cuantumul ajutorului de stat a fost estimat pentru fiecare solicitant este cuprins între 60-70%, în funcție de tipul întreprinderii, iar valoarea ajutorului de stat va fi stabilită atunci când se vor elabora acordurile de finanțare.

„Cuantumul ajutorului de stat a fost estimat pentru fiecare solicitant ca procent cuprins între 60-70% în funcție de tipul întreprinderii astfel valoarea ajutorului de stat va fi stabilită la momentul elaborării acordurilor de finanțare și va tine cont de cursul euro din ziua elaborării acordului pentru finanțare precum şi de statutul firmei la 31.12.2022 (IMM sau întreprindere mare, în cazul în care au intervenit modificări în situațiile financiare ale solicitanților)”, potrivit răspunsului oferit de Ministerul Economiei, la solicitarea Economedia.

Reamintim că, în luna aprilie, Ministerul Economiei a publicat o listă cu 8 companii care vor primi ajutor de stat prin schema pentru industria prelucrătoare. Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație ce reprezintă firme cu capital românesc care desfășoară activități de producție, a atras atunci atenția că Ministerul Economiei a gestionat în mod defectuos acordarea de ajutoare de stat prin schema de finanțare a industriei prelucrătoare prin acordarea lor către „firme de apartament” și spune că acest lucru „duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici”, despre care Economedia a scris aici. 

În spatele companiilor care primesc ajutor de stat sunt nume cunoscute, de la familia „regelui asfaltului” Dorinel Umbrărescu până la producători de vin, fosta șefă din România a lanțului de haine Waikiki și un milionar din Craiova condamnat pentru evaziune.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că va primi bani de la stat și o companie în spatele căreia se află un fost consilier local, care nu are o funcție oficială în firmă. Pe hârtie figurează fiica sa în vârstă de 23 de ani, despre care Economedia a scris aici.

Contactată de Economedia pentru a da mai multe detalii despre ce proiect se va dezvolta cu ajutorul de la stat, Gabriela Lorena Alexandru a spus că este vorba despre o fabrică de prefabricate, însă nu a știut să dea mai multe detalii despre contribuția companiei la investiție, pe lângă ajutorul de stat, când vor începe construcțiile și când va fi gata unitatea. Aceasta, însă, ne-a transmis la tatăl său, fostul liberal Ninel Alexandru, pentru a ne da mai multe detalii despre planurile business-ului.

Contactat de Economedia, Ninel Alexandru a confirmat că nu are nicio calitate oficială în firmă, fiica sa fiind unicul acționar și administrator, însă va fi ajutată de acesta, sub îndrumarea sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ANAF A DECLANSAT OPERATIUNEA: SA LUAM CATE PUTIN DE LA FIECARE FRAIER DIN romania.
    LA SFARSITUL LUNII APRILIE AU APARUT DIN SENIN ACCESORII. LA SFARSITUL LUNII MARTIE SUME DATORATE 0 (ZERO), CONFORM DOCUMENTE ANAF.
    CAT VREA ANAF ? 45 LEI. PLATIT, INCASAT.
    ASA STRANG BANII DE LA PROSTI TOVARASIILE LOR. COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI DIN ISTORIE.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.