Mastercard spune că adoptarea pe scară largă a monedelor digitale ale băncilor centrale ar fi “dificilă” în acest moment

platforma bani digitali Foto: Dreamstime

În acest moment nu există suficiente justificări pentru utilizarea pe scară largă a monedelor digitale ale băncilor centrale (Central Bank Digital Currencies -CBDC) , ceea ce face ca adoptarea pe scară largă a acestor active să fie “dificilă”, a declarat pentru CNBC Ashok Venkateswaran, liderul Mastercard pentru blockchain și active digitale pentru Asia-Pacific.

“Partea dificilă este adoptarea. Așadar, dacă aveți CBDC în portofel, ar trebui să aveți posibilitatea de a le cheltui oriunde doriți – foarte asemănător cu banii lichizi din prezent”, a declarat Venkateswaran în marja Festivalului FinTech din Singapore.

Un CBDC de retail, care este forma digitală a monedei fiduciare emise de o bancă centrală, se adresează persoanelor fizice și întreprinderilor, facilitând tranzacțiile zilnice. Acest lucru este diferit de un CBDC en-gros, care este utilizat exclusiv de băncile centrale, băncile comerciale și alte instituții financiare pentru a deconta tranzacții interbancare de valoare mare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fondul Monetar Internațional a declarat că CBDC-urile reprezintă “o alternativă sigură și cu costuri reduse” la numerar, aproximativ 60% dintre țările din lume explorând CBDC-urile. Cu toate acestea, doar 11 țări le-au adoptat, alte 53 fiind în stadii avansate de planificare și 46 cercetând subiectul până în luna iunie, potrivit datelor furnizate de Atlantic Council.

“Dar [construirea infrastructurii pentru a facilita acest lucru] necesită mult timp și efort din partea unei țări pentru a face acest lucru. Dar multe dintre băncile centrale din zilele noastre au devenit foarte inovatoare, deoarece colaborează foarte îndeaproape cu companii private precum a noastră, pentru a crea acest ecosistem”, a declarat liderul din Asia-Pacific.

Chiar și așa, Venkateswaran a spus că oamenii “se simt atât de confortabil folosind tipul de bani de astăzi” încât “nu există o justificare suficientă pentru a avea un CBDC”.

Mastercard, a doua rețea de carduri ca mărime din SUA, a declarat săptămâna trecută că a finalizat testarea soluției sale în cadrul programului pilot e-HKD al Autorității monetare din Hong Kong pentru a simula utilizarea unui CBDC de retail, cum ar fi dolarii electronici din Hong Kong.

La proiectul pilot au participat în total 16 companii din sectorul financiar, al plăților și al tehnologiei, inclusiv Mastercard. Visa, rivalul Mastercard, a participat, de asemenea, la proiect alături de HSBC Bank și Hang Seng Bank, testând viabilitatea depozitelor tokenizate în cadrul plăților între întreprinderi.

Venkateswaran a dat Singapore ca un exemplu în care argumentele pentru CBDC de retail nu sunt suficient de convingătoare, deoarece orașul-stat are un sistem de plăți “foarte eficient”.

Anul trecut, directorul general adjunct al FMI, Bo Li, a numit Singapore și Thailanda ca fiind țările din Asia care au făcut “progrese rapide” prin conectarea sistemelor de plăți rapide, reducând astfel comisioanele de tranzacționare pentru plățile transfrontaliere.

“Nu există un motiv pentru un CBDC cu amănuntul [în Singapore], dar există un motiv pentru un CBDC en-gros pentru decontările interbancare”, a declarat Venkateswaran.

Joi, banca centrală din Singapore a anunțat că va testa emiterea și utilizarea CBDC-urilor angro începând din 2024.

În timpul testului, Autoritatea Monetară din Singapore va colabora cu băncile naționale pentru a testa utilizarea CBDC-urilor angro pentru a facilita plățile interne, a declarat directorul general al Autorității Monetare din Singapore, Ravi Menon.

Depinde cu adevărat de nevoia țării sau de problema pe care încearcă să o rezolve, a declarat Venkateswaran de la Mastercard.

Nu va funcționa “dacă încercați doar să înlocuiți rețeaua de plăți interne existentă”, a spus el.

“Dar dacă este vorba de o țară în care rețeaua națională de plăți nu este la fel de robustă, ar putea avea sens să ai un CBDC”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: