Marius Ștefan, CEO al companiei de mobilitate Autonom, a identificat două îngrijorări majore pentru perioada următoare: una derivă din inflație, anume creșterea dobânzilor, precum și teama față de o creștere a incapacității de plată.
„Noi avem foarte multe active, mașini, și ca să putem crește avem nevoie să finanțăm aceste mașini, adică să mai luăm credite. Și față de ultimii ani observăm o tendință de creștere a dobânzilor. Aici trebuie să avem grijă și lucrăm cu tot felul de scenarii. Al doilea lucru, care în opinia mea e și mai îngrijorător, sper să nu ne confruntăm cu o creștere a incapacității de plată”, a declarat Ștefan, recent, la o dezbatere organizată de Confidex.
Potrivit lui, companiile au fost afectate atât de criza generată de pandemie, cât și de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Pentru a-și atenua costurile cu energia, unele companii au decis să își instaleze panouri solare, devenind astfel prosumatori.
„Ce am învățat acum mulți ani – și cred că a fost una din revoluțiile majore de gândire economică, Școala de la Chicago – a zis așa: în business, deciziile se iau mai degrabă pe bază de psihologie decât pe partea de cifre. După doi ani complicați, în care nu știai când vine următorul lockdown sau dacă mai vine ceva, gradul de incertitudine a fost foarte mare. A apărut vaccinul, dar oare va merge? După vaccin brusc, iar un lockdown. Acum, brusc, parcă nu mai e nimic așa rău, parcă vrem și noi să trăim”, a spus Marius Ștefan.
El a făcut o comparație cu criza precedentă din 2009-2010.
„Acum avem mult mai mult cash și mult mai mult acces la finanțare. Și asta, din punct de vedere psihologic, ne creează un confort mai mare deoarece, deși vedem cu toții nori aceia gri, de la orizont, ne creează un confort că vom trece peste asta. Mai e ceva, avem o memorie recentă. Adică nu vorbim de criza din 1929 despre care ne-au povestit bunicii, nu, am trecut noi prin asta. Companiile care sunt un pic mai răsărite din punct de vedere financiar, aproape toate au prins criza din 2009-2010 și o țin minte”, a afirmat CEO Autonom.
Acesta spune că, din datele de la Banca Națională a României, urmărește cel mai frecvent un anume indicator, cel privind volumul banilor-credite către companii, în lei și în euro.
„La sfârșitul trimestrului I, era o creștere de peste 25%, față de finalul anului trecut. Asta mie îmi spune că societățile continuă să se crediteze și eu leg asta de încrederea în viitor. Altfel de ce te-ai credita? Pentru că ai proiecte de investiții, să te dezvolți. Cumva ai încredere în viitor. Consider că atunci când va scădea volumul de creditare de la bănci către companii, vom putea spune că scade și încrederea în viitor”, a precizat Marius Ștefan.
Potrivit acestuia, mulți români au amânat decizia de a achiziționa o mașină și este posibil și ca peste un an să amâne din nou. „Pe anumite categorii de bunuri și servicii sunt probleme cu aprovizionarea”, a spus el.
Totuși, CEO Autonom consideră că este cea mai potrivită perioadă pentru a te împrumuta, în vederea dezvoltării business-ului.
„Unele dintre cele mai de succes business-uri sunt pornite în criză sau într-o recesiune mai profundă”, a menționat el.