Marcel Ciolacu, după ce Economedia a scris că Bruxelles suspendă plata a 1,1 miliarde euro din PNRR: „Nu pierdem niciun ban. Un incompetent la Energie a făcut selecţii cum credea el, ca prin ‘ 92- ’96”

Marcel Ciolacu, premier, sedinta de guvern Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu va pierde „niciun ban” din cererea de plată numărul 3 din PNRR, după ce Economedia a scris în exclusivitate că Comisia Europeană suspendă temporar plata a 1,1 miliarde euro, din cererea în valoare totală netă de 2 miliarde de euro.

El a răspuns astfel, întrebat dacă România ar putea să piardă peste 1 miliard de euro din fondurile care sunt alocate României prin cererea de plată nr. 3 din PNRR.

„Nu pierdem niciun ban, vă rog mult, opriţi-vă, că nu facem bine, nu facem bine românilor, nu facem bine economiei. Vă spun eu: nu pierdem niciun ban. Un incompetent la Energie a făcut selecţii cum credea el, ca prin ‘ 92- ’96, că merge cu şmecherii. N-a mers la comisie şmecheria, să pui angajatul tău să-ţi facă subiectele unde merge naşul. Oamenii ăia între timp au informaţii, că există presă liberă în România şi datorită dumneavoastră Comisia Europeană are toate informaţiile şi a spus: avem o rugăminte, reluaţi procedurile că pierdeţi bani. O să şi spună Comisia acest lucru, s-au şi reluat. La AMEPIP s-au reluat. Am vorbit ieri cu secretarul general, aţi văzut la AMEPIP şi-au şi dat demisia, că sunt oameni mai cu mintea la ei. Ieri, după şedinţa de guvern, am vorbit cu secretarul general, mi-a spus: domnule, procedura într-o lună, o lună şi jumătate se finalizează, deci aceea vor fi primii bani pe care îi recuperăm”, a declarat Marcel Ciolacu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Premierul a adăugat că o problemă în discuţie o reprezintă fondurile aferente proiectului metroului de la Cluj-Napoca.

„Ce am înţeles şi nu am detalii, dar domnul Câciu o să iasă să detalieze. Am înţeles totuşi că rămâne problema cu metroul de la Cluj, unde, acolo, e vorba de nerecuperarea sumelor”, a completat Ciolacu.

Economedia a scris în exclusivitate, joi, că România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR, conform mai multor surse. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.

Surse guvernamentale arată că România a îndeplinit doar 68 de jaloane din cele 74 din cererea de plată numărul 3.

Șase jaloane sunt considerate neîndeplinite parțial sau complet.

Conform informațiilor Economedia, un jalon cheie neîndeplinit este operaționalizarea super-agenției AMEPIP, unde foștii șefi au demisionat, deși unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.

Un alt jalon cheie neîndeplinit este scăderea pragului la microîntreprinderi, unde premierul Marcel Ciolacu spunea că trebuie să fie luată o decizie politică, pentru a vedea dacă în cele din urmă România vrea să renunțe la acest regim pentru companii.

Un alt jalon disputat este cel privind numirile șefilor la companii din energie, după cum a scris Hotnews anterior, unde se consideră că în consiliile de administrație au fost alese persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.

Cel mai probabil un jalon neîndeplinit va fi și cel privind metroul din Cluj-Napoca, despre care Economedia a scris anterior că pierde finanțarea de 300 de milioane de euro din PNRR.

Încă două jaloane, pe lângă acestea, ar mai fi considerate neîndeplinite, conform surselor Economedia, deși ministrul Proiectelor Europene Adrian Câciu spunea anterior că trei jaloane au rămas în discuţie cu Comisia Europeană

Celelalte două jaloane neîndeplinite vizează numiri la conducerea companiilor din Transporturi și contracte ce vizează lucrări feroviare, conform surselor guvernamentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: