Marcel Ciolacu, despre pragul de un milion de euro pentru evaziune: „Dacă experţii consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modificăm”

Marcel Ciolacu ședință de Guvern Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Legea „antievaziune” care acordă amnistie evazioniștilor care fură de la buget până la un milion de euro ar putea fi modificată, dacă experții din justiție și parchete consideră că nu este bună, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern, conform unor surse guvernamentale.

„Dacă experţii consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modficăm”, a declarat premierul, conform surselor.

Amintim că Proiectul care se dorea a fi anti-evaziune depus de premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicolae Ciucă în cele din urmă „invită la hoție”, explică magistrații pentru Economedia. Liderii PSD și PNL au inițiat un proiect de lege prin care voiau să majoreze pedepsele pentru evaziune. Însă după ce proiectul a trecut pe repede-înainte, în numai două zile, prin procedura parlamentară și a primit amendamente, rezultatul a ieșit exact pe dos. Inițiativa scapă acum de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la un milion de euro, inclusiv pe cei ale căror cazuri sunt încă anchetate, dacă achită prejudiciul plus un bonus. Proiectul a fost adoptat marți seară în plenul Parlamentului, mascat de scandalul pe legea bugetului și alegerea conducerii ASF. În urmă cu trei ani, pe același model, deputatul „Mitralieră” Cătălin Rădulescu, unul din susținătorii lui Liviu Dragnea, a reușit să treacă un proiect cu prag de 10 ori mai mic, care era util pentru mii de inculpați deoarece retroactiva.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Proiectul trecut acum prin Parlament este, din două motive, mai grav decât inițiativa de pe vremea lui Dragnea:

  1. Pragul până la care evazioniștii scapă de închisoare este de 10 ori mai mare decât atunci, de un milion de euro. Nu este clar cum s-a ajuns la această sumă, deoarece public nu există nicio analiză ANAF care să justifice că prin introducerea unui astfel de prag se mărește colectarea și scade evaziunea.
  2. Evazionistul este scos complet din zona penală, iar dacă achită prejudiciul (cu un bonus și penalități) fapta sa nu se pedepsește în niciun fel. Pe vremea fostului PSD, în varianta legii inițiate de deputatul „Mitralieră”, magistratul aplica și o amendă penală.

Cronologie

Președinții PSD și PNL Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat săptămâna trecută că vor depune la Parlament un proiect de lege prin care voiau să crească pedepsele pentru evaziune fiscală și să permită DNA să preia dosarele de evaziune peste 5 milioane de lei. Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul a fost depus la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, cu amendamente potrivit site-ului oficial.

La Senat, senatorul PSD Ionel-Dănuț Cristescu a depus un amendament prin care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzi și penalități, dacă prejudiciul e plătit integral în „etapa de control a organelor de urmărire penală”. În acest caz, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală. De asemenea, dacă prejudiciul de până în 1 milion de euro, majorat cu 50%, la care se adaugă dobânzi și penalități, este plătit integral în etapa procedurii camerei preliminare sau al judecății, până la pronunțarea unei hotărâri în primă înstanță, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală.

Senatoarea PSD Laura-Mihaela Moagher a depus de asemenea un amendament care prevede că doar dosarele de evaziune fiscală peste 10 milioane de lei se trimit la DNA, față de pragul de 5 milioane de lei propus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Cele două amendamente au fost adoptate de Senat.

Totodată, în comisiile de la Camera Deputaților, au fost depuse două amendamente, de către deputatul USR Victor Ilie și de către deputata PSD Laura Vicol. Ambele au fost respinse în comisii.

Însă în plenul Camerei Deputaților în cele din urmă a fost adoptat într-o formă similară amendamentul depus de Laura Vicol care prevede că „prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză” și „într-un timp rezonabil”.

Marți seara, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, cu 182 de voturi „pentru”, 80 împotrivă, două abțineri și 11 parlamentari nu au votat.

Proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Magistrați: „Este invitație la hoție”

Magistrații consultați de Economedia afirmă că proiectul de lege este o „invitație și hoție” și că de fapt încurajează evaziunea, nu o combate.

„Ridicarea pragului din punctul de vedere al beneficiului plății prejudiciului (cauza de nepedepsire) este invitație la hoție. Vedeți paralela cu modificările din 2020, adoptată de Parlament în data de 15 decembrie. Este lege penală mai favorabilă prin modificarea maximului pentru variantele agravate și prin majorarea de la 500.000 la 1.000.000 a pragului din art.9 alin.3. Modificarea de la art 10 este ”striking” (n.r., izbitoare): de la 100.000 euro în 2020 avem acum 1.000.000 euro”, a explicat un magistrat pentru Economedia.

El a afirmat că Înalta Curte ar putea să își exercite dreptul de sesizare asupra constitutionalității acestui proiect de lege.

Un procuror declarat, pentru Economedia: „Asta încurajează evaziunea, nu o combate. Nu cred că mai există în Europa. La sume mai mici, 50 sau 100 de mii, mai zici”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dumnezeula! Dar nu te-ai consultat cu expertii inainte de a da legea?
    Pentru ce iti platim atatia consilieri, functionari, secretari de stat, ministri?
    Iar parlamentul de ce a votat, daca nu stia ce voteaza?!!

  2. Vai,
    Câtă elocința!
    Noaptea ca hotii!
    O bagați si șpaga mergea la voi!
    Pas cu pas cum a zis Primul Turist!
    Mai faceati la buzunare Romania Educată!😵😵😵

  3. Tipic PSD: întâi dăm legea, dezincriminăm tot, ca să putem fura. Dacă nu se prinde nimeni, am scăpat. Dacă se prinde, ne facem că dăm înapoi, dar pândim altă ocazie să băgăm din nou prevederile.

  4. Omu e principial, face cum zice in lege: dacă e prins, dă inapoi si scapa! Ciucalacu si acolitii mafioti conduc rom

  5. pentru tot ceea ce i faceti poporului astuia tu si golanii din psd (si din pnl) meritati din plin suedeza mea. eterna.

  6. Bai dar chiar nu vreti sa ascultati nicio opinie de parca oamenii vostri ar fi numai absolventi de Harvard, Stanford, MIT etc. cand de fapt multi dintre ei habar nu au de nimic si nu vad decat interesul propriu si gandesc de azi pe maine.

  7. Ăsta se crede la școală; a greșit, șterge cu buretele și mai scrie o dată. Las că vine 2024, covrigare…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.