Lucrătorii concediați de la Twitter nu își pot cere despăgubirile prin intermediul unui proces colectiv, a decis un judecător

twitter sediul central Sursa foto: Dreamstime

Compania Twitter Inc. a obținut o hotărâre care îi permite să forțeze mai mulți lucrători concediați care au intentat un proces de concediere să își continue cererile de despăgubire prin arbitraj individual și nu printr-un proces colectiv, scrie Reuters.

Judecătorul districtual american James Donato a decis că cinci foști angajați ai Twitter care au intentat o acțiune colectivă propusă, acuzând compania că nu a oferit o notificare adecvată înainte de a-i concedia după achiziționarea sa de către Elon Musk, trebuie să-și continue demersul în cadrul unui arbitraj privat.

Donato a admis cererea Twitter citând acordurile pe care le-au semnat cu compania.Twitter nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Avocata care îi reprezintă pe reclamanți, Shannon Liss-Riordan, a declarat că a depus deja 300 de cereri de arbitraj în numele foștilor angajați ai Twitter și că va depune probabil alte sute.

Toți acești lucrători susțin că nu au primit pachetul complet de indemnizații promis de Twitter înainte ca Musk să preia conducerea. Unii au invocat, de asemenea, discriminare sexuală sau pentru handicap.

Anul trecut, Donato hotărâse că Twitter trebuie să notifice miile de lucrători care au fost concediați după achiziția sa de către Musk, în urma unei propuneri de acțiune colectivă care acuza compania că nu a oferit o notificare adecvată înainte de a-i concedia. Judecătorul a declarat că, înainte de a le cere lucrătorilor să semneze acorduri de concediere prin care renunță la posibilitatea de a da în judecată compania, Twitter trebuie să le ofere “o notificare succintă și clar formulată”.

Twitter a concediat aproximativ 3.700 de angajați la începutul lunii noiembrie, în cadrul unei măsuri de reducere a costurilor luate de Musk, iar alte sute de persoane au demisionat ulterior.

În luna decembrie a anului trecut, Twitter a fost acuzată și de zeci de foști angajați de diverse încălcări legale rezultate din preluarea companiei de către Musk, inclusiv de faptul că a țintit femeile pentru concedieri și nu a plătit indemnizațiile promise.

Twitter se confruntă, de asemenea, cu cel puțin trei plângeri depuse la o comisie de muncă din SUA, în care se susține că angajații au fost concediați pentru că au criticat compania, au încercat să organizeze o grevă și pentru alte comportamente protejate de legislația federală a muncii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: