Lucian Heiuș, noul șef ANAF: Cea mai mai provocare a ANAF va fi trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului

Lucian Heiuș Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cea mai mare provocare a ANAF anul viitor este schimbarea mentalității și trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului, a declarat vineri Lucian Heiuș, noul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Digitalizarea este viitorul. Și aici voi acționa pe două planuri. Unu: trebuie să realizăm o dotare cu tehnică de calcul performantă. Programele de calcul pe care le vom implementa trebuie să funcționeze perfect. Dar în același timp trebuie să avem grijă ca personalul care lucrează să fie bine isntruit, Ce contează că ai cel mai bun calculat, cel mai bun program. Dacă omul care stă în spatele computereului nu știe ce să facă cu el, nu am realizat nimic. Asta este cred cea mai mare provocare a ANAF anul viitor: schimbarea mentalității și trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului.  Asta va fi adevărata reformă internă a ANAF”, a declarat Heiuș.

Președintele ANAF a declarat că pare că instituția perpetuează și își mută de la an la an o serie de probleme.

„Am constatat din păcate că ANAF a fost în continuare subfinanțat. Aici este o problemă trebuie să asiguri și resurse ca să poți să obții și rezultate. Avem aceleași probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar cred că asta este o problemă în toată administrația publică”, a spus el.

Heiuș s-a referit și la starea de spirit a angajaților ANAF. „Îmi spuneau colegii că cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel a dus cumva funcționarul din ANAF într-o letargie. Trebuie să acționăm ca oamenii să își reintre în activitatea și în modul de stil de pandemie. Și să începem să acționăm cât mai ferm în recuperarea creanțelor bugetare”, a spus el.

Anterior, Heiuș precizase că 40% din angajații ANAF au peste 50 de ani. El a spus că de 5 ani nu s-au mai organizat concursuri, iar ANAF are o structură de personal îmbătrânită.

Totodată, el a spus că a observat un fenomen în primele patru luni: arieratele curente, diferența între ceea ce s-a declarat și ceea ce s-a achitat, este undeva la 12 miliarde. „Este o creștere a stocului de arierate curente, unde se poate acționa foarte rapid, să recuperăm și să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară, dar nu poate să achite integral. Gradul de conformare voluntară la declarare e undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 %. De aici apare diferența între ceea ce omul declară și își asumă că plătește dar nu achită”, a spus Heiuș.

Referitor la capacitatea administrativă, infrastructura și procedurile din instituție, dacă se introduce impozitul progresiv, președintele ANAF a spus că codul fiscal prevede că orice modificare de taxe trebuie făcută cu șase luni înainte să fie aplicată. „Dacă respectăm acest termen, această predictibilitate a modificării unui impozit, eu cred că ANAF se poate adapta la orice schimbare legislativă. Dar avem nevoie de șase luni”, a spus el.

Heiuș a precizat că există sprijinul Ministerului de Finanțe, care este ordonator principal de credite, în totalitate. „Facem o analiză în comun și acolo unde avem nevoie fie de bani, fie să mai organizăm concursuri, să angajăm personal, fie să facem niște achiziții, fie să ne dotăm cu anumite lucruri, domnul ministru mi-a garantat că la rectificarea bugetară ne va asigura resursele necesare pentru a ne atinge acest obiectiv”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Fapte, ca de vorbe suntem satui. Digitalizareain ANAF se va intampla NUMAI atunci cand va fi o schimbare generala a mentalului. Se va intampla acest lucru vreodata? Eu personal nu cred.

  2. ,,Cea mai mai provocare a ANAF va fi trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului”

    Poate a vrut sa spuna : ,, Cea mai mare provocare pentru ANAF … ”

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.