Italia va modifica taxa pe bănci și le va oferi acestora opţiunea de a-şi consolida rezervele

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Guvernul italian are de gând să revizuiască o taxă controversată pe profiturile băncilor, prin oferirea posibilităţii băncilor să îşi majoreze rezervele de capital în loc să plătească taxa pe profit, arată un proiect de amendament consultat sâmbătă de Reuters.

Luna trecută, autorităţile de la Roma au dat o lovitură băncilor prin anunţul că vor impune o taxă unică de 40% pe veniturile generate de pe urma dobânzilor mai mari. Imediat acţiunile băncilor italiene s-au prăbuşit, după care Ministerul Economiei a venit cu clarificări conform cărora nu va colecta mai mult de 0,1% din activele totale ale băncilor.

Modificările propuse în documentul consultat de Reuters, care este discutat în prezent în Senatul Italiei, vin ca urmare a criticilor din industria bancară, a investitorilor europeni şi a Băncii Centrale Europene. Instituţia de la Frankfurt a apreciat săptămâna trecută că taxa din Italia ar putea face băncile comerciale mai vulnerabile la crizele economice.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform amendamentului, taxa care vizează marja netă a dobânzii (NIM), un indicator al profitabilităţii rezultat din diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite, va fi plafonată la 0,26% din valoarea ponderată la risc a expunerilor. Noile condiţii vor face mai puţin penalizante pentru bănci să deţină o pondere mai mare de obligaţiuni guvernamentale în activele lor.

Şi mai important, în loc să plătească taxa, băncile pot să îşi crească rezervele cu caracter nedistribuibil prin alocarea echivalentului a de două ori şi jumătate valoarea taxei. O astfel de opţiune ar urma să scutească băncile cooperatiste de la plata taxei, deoarece acestea în mod obişnuit pun deoparte o mare parte din profiturile lor sub formă de rezerve.

Este posibil ca aceste amendamente să sufere modificări deoarece trebuie aprobate de curtea de conturi şi Trezoreria italiană înainte de a deveni oficiale, au precizat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: