Italia: Deficitul bugetar ar putea urca la 5,5% din PIB, peste ținta de 4,5% propusă în aprilie

Giorgia Meloni premier Italia Sursa foto: Facebook/Giorgia Meloni

Italia se aşteaptă la adâncirea deficitului bugetar din 2023 la aproximativ 5,5% din PIB, peste ţinta de 4,5% din PIB, stabilită în aprilie, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

De asemenea, ţinta de deficit de 3,7% din PIB stabilită acum pentru 2024 va fi probabil revizuită în sus, au adăugat.

Conform actualelor tendinţe, deficitul bugetar de anul viitor încă este văzut la un nivel de sub 4% din PIB, dar Guvernul premierului Giorgia Meloni ar putea anunţa o cifră mai ridicată, pentru a include în bugetul pe 2024 reducerile de taxe promise.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Finanţele publice ale Italiei au fost afectate de stimulentele fiscale costisitoare acordate pentru îmbunătăţirea locuinţelor, estimate la un miliard de euro. Impactul acestor stimulente va deveni clar în următoarele zile, când Eurostat va emite reglementarea privind modul în care stimulentele sunt încadrate în conturile publice.

Perspectivele Italiei în 2024 sunt în mod special dificile după o serie de date economice slabe.

Trezoreria estimează că Italia, a treia economie a zonei euro, încă poate avea anul acesta o creştere de 0,9% sau 1%, în linie cu actuala ţintă, dar prognoza privind un avans de 1,5% în 2024 va fi probabil revizuită în jos, la 1,1%, susţin sursele.

Guvernul va actualiza săptămâna viitoare previziunile economice, prin Documentului economic şi financiar (DEF). Acesta stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia până în 2024 şi este publicat de Trezoreria Italiei.

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Istat) arată că avansul economiei Italiei din 2021 a fost mai mare decât s-a estimat iniţial, ceea ce a redus deficitul şi a creat spaţiu fiscal pentru viitoarele ţinte bugetare ale Guvernului premierului Giorgia Meloni.

PIB-ul a urcat cu 8,3% în 2021, faţă de o creştere de 7% previzionată anterior. Astfel, deficitul bugetar din 2021 s-a redus la 8,8% din PIB, de la un nivel de 9% estimat anterior.

Reevaluarea reflectă includerea de noi date pentru a îmbunătăţi măsurarea PIB-ului pentru perioada excepţional de volatilă din timpul pandemiei. În ultimele săptămâni, atât Spania, cât şi Marea Britanie au revizuit în creştere datele privind evoluţia economiilor lor în anii precedenţi.

Schimbările oferă mai mult spaţiu fiscal coaliţiei aflate la guvernare în Italia, care încearcă reducerea deficitului bugetar, în condiţiile în care limita de 3% din PIB va fi impusă din nou de anul viitor în Uniunea Europeană.

Eforturile autorităţilor au fost afectate de creşterea mai lentă şi a modificărilor contabile, în urma stimulentelor fiscale. Unul dintre programe, numit Superbonus, care acordă stimulente generoase pentru economisirea energiei în urma îmbunătăţirii locuinţelor, se apropie de 100 miliarde de euro de când a fost lansat iniţial, în 2020.

De asemenea, datele Istat arată că în 2022 nivelul datoriei Italiei ca procent din PIB s-a situat la 141,6%, comparativ cu un nivel de 144,7% previzionat anterior. Şi creşterea economiei în 2022 a fost confirmată la 3,7%, iar deficitul bugetar a fost de asemenea confirmat la 8% din PIB.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: