Președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că termenul de 30 aprilie este unul „orientativ” și nu „ultimativ” pentru a transmite Comisiei Europene Planul Național de Relansare și Reziliență.
De altfel, a spus Iohannis, Comisia „începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi”.
Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a declarat în urmă cu o zi că Bruxelles-ul a respins unele proiecte propuse de România, precum irigațiile. Potrivit informațiilor Economedia.ro, Comisia Europeană ar fi obiectat puternic în discuții și față de Fondul de reziliență pentru localități, una dintre componentele PNRR dedicate primarilor, dar și față de alte proiecte considerate nepotrivite cu acest mecanism de redresare.
Președintele Iohannis a precizat că prima formă a PNRR a fost discutată cu Comisia, care a făcut o serie de observații: „Le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și vom merge înainte”.
„Vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisie”, a mai spus Klaus Iohannis.
Până în prezent, o singură țară a trimit propriul program, Portugalia. Până la 30 aprilie, statele pot transmite Comisiei Europene proiecte intermediare, pe baza cărora au loc discuții la nivel tehnic.
După 1 mai, Comisia Europeană va începe evaluarea propriu-zisă a planurilor trimise de statele membre. Până la finalul lunii iunie, Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, Comisia va propune Consiliului UE o recomandare de aprobare sau de respingere a planurilor individuale ale țărilor membre UE. Consiliul UE, format din reprezentanții statelor membre, va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte, procesul urmând a se finaliza cel mai devreme în septembrie 2021, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.