Inflația din Turcia a ajuns la 54%, cel mai mare din ultimii 20 de ani

erdogan, turcia Sursa foto: Pixabay

Prețurile din Turcia au crescut cu 54% în februarie, cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani, pe măsură ce lira s-a prăbușit și prețurile la alimente și energie au crescut, stârnind nemulțumirea față de starea economiei, scrie Financial Times.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 54,4% față de anul trecut în februarie, a transmis joi Institutul de Statistică din Turcia, depășind estimarea de 52,5% dintr-un sondaj realizat de Bloomberg. Datele au tras lira în jos cu 0,8% joi, un dolar valorând 14 lire turcești.

Prețurile alimentelor au crescut cu 64,5%, iar transporturile au crescut cu 75,8% luna trecută, împingând indicele la cea mai mare rată din martie 2002.

Costul alimentelor și al utilităților a afectat bugetele gospodăriilor și i-a afectat pe locuitori.

„Nu-mi amintesc când am intrat ultima dată într-o măcelărie. Carnea este o masă pentru cei bogați. Odată ce prețurile cresc, rareori scad. Tot ce pot face este să sting luminile, nu există altă modalitate de a-mi extinde bugetul”, spune o femeie în vârstă de 32 de ani pentru FT.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care se autointitulează „inamic al ratelor dobânzilor”, a declanșat o prăbușire a monedei la sfârșitul anului trecut, când a ordonat băncii centrale să reducă agresiv costurile împrumuturilor, în ciuda creșterii inflației. El a menținut dobânzile neschimbate până în acest an, după ce le-a redus cu 500 de puncte de bază la sfârșitul anului trecut.

Moneda tucească a scăzut cu aproape 50% în ultimul an, iar Erdogan pariază că moneda mai slabă va stimula exporturile și va alimenta creșterea economică înainte de alegerile generale de anul viitor.

Sondajele de opinie sugerează că alegătorii sunt profund nemulțumiți de economie, chiar dacă produsul intern brut a crescut cu 9% anul trecut, datorită politicii lui Erdogan de creștere cu orice preț.

Trei din patru turci au declarat luna trecută că guvernul gestionează prost economia, potrivit unui sondaj realizat de MetroPoll.

Costul vieții a fost cea mai mare problemă citată de respondenți într-un alt sondaj publicat de MAK Research săptămâna trecută. Erdogan a promis marți că guvernul său va „aduce inflația sub control în lunile de vară”.

Însă economiștii au spus că s-ar putea dovedi greu să îmblânzească inflația fără o creștere a ratei dobânzii, mai ales că războiul din Ucraina determină prețuri globale mai mari la energie. Turcia importă cea mai mare parte a petrolului, gazelor naturale și cărbunelui, în principal din Rusia.

Banca centrală a Turciei se așteaptă ca inflația la sfârșitul anului să fie de 23,2%, de peste patru ori peste țintă, după ce reducerile ratelor dobânzilor din 2021 au slăbit lira. Dar această estimare s-a bazat pe un preț al petrolului de 80,4 dolari pe baril. Având în vedere că prețurile țițeiului sunt la un nivel maxim din ultimii 8 ani, depășind 115 de dolari, factura de import de energie a Turciei va crește și mai mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: