Indicatorul Sentimentului Economic pentru România a scăzut în septembrie și indică o stagnare a economiei în trimestrul 3 al anului

grafic crestere dreamstime

Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) pentru România a scăzut în septembrie și s-a situat la 100,2 față de 101,1 în august, indicând o stagnare a economiei în trimestrul 3 din 2023, față de trimestrul 2, afirmă analiștii Erste Group.

Media 3T23 se situează la 100,5, marginal mai mică față de trimestrul anterior, care se situează la 100,7, indicând o creștere economică aproape de zero în termeni secvențiali. Evoluția din această lună a fost determinată de o deteriorare a sentimentului pentru servicii și construcții. Pe de altă parte, încrederea în industria prelucrătoare și în comerțul cu amănuntul a crescut în septembrie-23. ESI pan-european a continuat să scadă în septembrie și s-a situat la 92,8 față de 93,2 în luna precedentă.

Analiștii se așteaptă ca formarea brută de capital fix să continue să aibă o contribuție puternică pentru creșterea anuală, în timp ce contribuția consumului privat ar trebui să rămână sub media istorică, afectată de efectele întârziate ale creșterii negative a salariilor reale și de ratele dobânzilor relativ ridicate. O surpriză pozitivă ar putea veni din partea agriculturii, ceea ce ar putea reprezenta un anumit risc de creștere pentru estimarea privind creșterea trimestrială în T323.

Analiștii Erste se așteaptă ca economia românească să încheie anul 2023 cu o creștere economică de +2,1%, iar consumul va începe să dea semne de redresare spre sfârșitul anului 2023 și în 2024, pe măsură ce inflația va continua să încetinească, iar creșterea salariilor ar trebui să rămână cu mult peste linia roșie în termeni reali, deoarece se ajustează cu întârziere față de inflație. Analiștii se așteaptă la o creștere economică de +3,3% pentru 2024, retrogradată recent de la +4,2%, în principal din cauza perspectivelor mai slabe ale cererii externe.

Managerii din comerțul cu amănuntul au raportat o îmbunătățire a condițiilor de afaceri în septembrie, indicele crescând la 6,9 de la 3,9 în august. Această evoluție se explică prin activitatea comercială puternică din trecut, prin îmbunătățirea perspectivelor viitoare, precum și printr-o ușoară scădere a stocurilor. Media 3T23 este de 4,9 față de 5,2 în 2T23.

Încrederea în industria prelucrătoare a crescut la -0,4 în septembrie față de -0,7 în august, pe fondul unor așteptări mai bune ale mediului de afaceri, în timp ce nivelul portofoliului de comenzi a fost mai mic, iar stocurile au crescut ușor. Media 3T23 se situează la -0,8, o îmbunătățire față de trimestrul anterior, care a fost de -1,3.

Încrederea în sectorul serviciilor a scăzut în septembrie la 1,9 față de 3,8 anterior, după o deteriorare a situației anterioare a afacerilor, a cererii anterioare și a cererii preconizate. În trimestrul 323, indicele pentru servicii a fost în medie de 3,7, în scădere față de 4,6 în trimestrul 223.

Sentimentul în construcții a scăzut și el în septembrie și s-a situat la -6,4, de la -5,8 în august. Atât nivelul portofoliului de comenzi, cât și cel al angajărilor preconizate au scăzut în această lună. Media 3T23 a fost de -6,0 față de -6,7 în 2T23.

Indicatorul așteptărilor de angajare (EEI) a scăzut în septembrie la 104,3 de la 106,5 în august. Angajările așteptate au scăzut în toate cele patru sectoare.

Așteptările privind prețurile de vânzare au scăzut în sectorul producției, al serviciilor și al construcțiilor, dar au crescut în septembrie pentru comerțul cu amănuntul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: