„Harta” pensiilor în România: Vârstnicii din Botoșani și Vrancea trebuie să se descurce cu sub 1600 de lei pe lună, pensionarii din București primesc, în medie, 2547 de lei/ În Teleorman sunt 15 pensionari la 10 salariați

pensie, pensionar, bani Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În trimestrul III al anului, pensia medie lunară a fost de 2117 lei, iar pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2007 lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 14,1% , respectiv cu 13,0%. Există însă diferențe mari la nivelul țării: pensionarii din Botoșani și Vrancea trebuie să se descurce cu sub 1600 de lei pe lună, vârstnicii din București primesc, în medie, 2547 de lei. Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, la nivel național, dar a prezentat variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

  • În trimestrul III 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4,97 milioane de persoane, în creştere cu 1000 faţă de trimestrul II 2023.
  • Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,601 milioane persoane, în creştere cu 3000 faṭă de trimestrul precedent.
  • Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 2117 lei, în creṣtere cu 0,4% faṭă de trimestrul precedent.
  • Datele INS mai arată că pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2007 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost 50,4% (acelaşi ca și în trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 99,0%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022 

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17.000 persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 2.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 14,1% , respectiv cu 13,0%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023   

Numărul mediu de pensionari a fost în creştere cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creştere cu 3.000 persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,4% ṣi respectiv cu 0,1%.

Trimestrul III 2023

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,0%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,8% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%. În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2,0% și pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, la nivel național, dar a prezentat variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1079 de lei. Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1588 lei) și Vrancea (1598 lei), iar cele mai mari valori în județul Hunedoara (2667 lei) și în Municipiul București (2547 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială)3, în trimestrul III 2023, a fost de 1,148 milioane de persoane, din care: 1,035 milioane de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,5% din totalul pensionarilor din această categorie; 107.300persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,2% din totalul pensionarilor din sistemul pentru agricultori; 5.700 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,8% din totalul pensionarilor acestei categorii.

Creșteri de pensii pentru anul viitor

Amintim că, pentru anul viitor sunt prevăzute creșteri de pensii. Guvernul prevede creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației de 13,8% și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. Pensia media în România va fi la 2.828 lei, a spus Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, la dezbaterea pentru bugetul României din Parlament, de luni. Pensia minimă socială crește de la 1.125 lei 1.281 lei – 1,442 milioane beneficiari.

Deficitul bugetului de pensii de stat va trece în acest an de 20 de miliarde de lei, adică 1,3% din PIB, în creștere considerabilă față de cele 3,2 de miliarde de lei din 2019 (0,3% din PIB), arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Acesta ar putea depăși 30 de miliarde de lei în 2025. În acest an, cheltuielile totale ale sistemului de pensii de stat vor reprezenta aproape 7,1% din PIB. Ce spun economiștii? „Toți indicatorii importanți ai sistemului de pensii de stat din România indică existența unor probleme structurale serioase”. Acesta este contextul în care anul viitor, cu mai multe rânduri de alegeri, cresc pensii. Premierul Marcel Ciolacu apără de fiecare dată această decizie, subliniind nevoile vârstinicilor din țară, pe care de altfel nu le contestă nici economiștii. Întrebarea rămâne însă: de unde vor veni banii și care vor fi efectele pe termen lung? Mai multe AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.