Guvernul va acorda cei 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile în două tranșe: februarie și septembrie. Ce acte sunt necesare și cum se face plata

bani, lei, bancnote

Guvernul a anunţat că va acorda cei 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile în două tranșe: în lunile februarie și septembrie.

Potrivit guvernului, cu acești bani se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

„Sprijin pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile: 1.400 de lei sprijin din bani europeni pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile; Ajutorul va fi distribuit în două tranşe, a câte 700 de lei fiecare: în februarie 2023 şi în septembrie 2023; Se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, arată postarea de joi pe pagina de Facebook a Guvernului.
Cine sunt beneficiarii
  • Pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv
  • Familie cu alocație de susținere
  • Familie/persoană cu ajutor social

De ce acte este nevoie

  • Cardul de energie (primit prin Poșta Română)
  • Actul de indentitate al beneficiarului
  • Factura curentă sau restantă

În anumite cazuri mai este nevoie și de alt act justificativ precum înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietare/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Plata se realizează la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie ori al asociației de locatari/proprietari și se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Potrivit guvernului, aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor beneficia de acest ajutor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: