Proiectul de ordonanță de urgență privind reducerea prețului la carburanți timp de trei luni, de la 1 iulie se află pe agenda ședinței de joi a Guvernului.
Mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți va fi implementat în perioada 1 iulie – 30 septembrie și va fi opțional, așadar benzinarii nu pot sunt obligați să scadă prețul. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat, arată proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.
„Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litiu, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proportional”, arată proiectul, ajuns la Consiliul Economic și Social.
Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, benzinarii vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
Reducerea de preț se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA.
Suma compensată de către stat va putea fi compensată cu obligațiile fiscale ale debitorului, adică cu datoriile către stat ale benzinarilor.
Guvernul susține că va considera drept „acțiune speculativă” o creștere „nejustificată” a prețurilor la carburanți, pe perioada aplicării mecanismului de compensare a prețurilor, deși nu explică ce înseamnă „creșterea nejustificată” și prevederile din ordonanța privind specula nu se pot aplica decât în situații excepționale. (Detalii, AICI)