Germania investeşte un miliard de euro în materii prime critice, precum cobalt, cupru, litiu, silicon și pământuri rare/ Maşinile electrice, panourile solare şi smartphone-urile conţin materii prime critice

panouri solare fotovoltaice (2)

Guvernul Germaniei a alocat aproximativ un miliard de euro pentru un fond de stat destinat investiţiilor în materii prime, în încercarea de a reduce dependenţa de producători cum ar fi China pentru mineralele critice folosite la tranziţia verde şi digitală, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Va avea loc un proces de selecţie în cadrul căruia se va stabili ce proiecte – inclusiv în domeniul extracţiei, prelucrării şi reciclării materialelor – sunt eligibile. Finanţarea, prin intermediul băncii de stat KfW, va consta în capital propriu pentru realizarea achiziţiilor şi a participaţiilor minoritare, susţin sursele.

Proiectele din Germania şi de peste hotare “vor contribui la siguranţa aprovizionării cu materii prime critice”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, fără a da detalii privind modul în care va fi structurat fondul de stat.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Maşinile electrice, panourile solare şi smartphone-urile conţin materii prime critice. Acestea sunt esenţiale pentru tranziţia verde şi digitală a UE. Asigurarea securităţii aprovizionării este esenţială pentru rezilienţa economică, avansul tehnologic şi autonomia strategică a Uniunii Europene, menţionează Parlamentul European.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi politicile industriale şi comerciale din ce în ce mai agresive ale Chinei au transformat, de asemenea, cobaltul, litiul şi alte mărfuri în factori geopolitici.

Printre materiile prime critice se află cobalt, cupru, litiu, silicon, dar şi metalele denumite pământuri rare.

Fondul de stat ar urma să fie înfiinţat pentru o perioadă de patru ani, iar investiţiile vor fi coordonate cu iniţiativele din Italia şi Franţa din sectorul materiilor prime critice, susţin sursele.

Oficialii KfW nu au dorit să comenteze.

În decembrie, Parlamentul European a aprobat planurile de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime critice. Legea privind materiile prime critice vizează consolidarea competitivităţii şi suveranităţii UE. Pentru a realiza acest lucru, legea intenţionează să reducă birocraţia, să stimuleze inovarea de-a lungul lanţului valoric şi să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii. Legea va oferi stimulente economice şi un mediu de afaceri mai stabil şi mai sigur pentru proiectele miniere şi de reciclare. Procedurile de autorizare vor fi mai rapide şi mai simple.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: