Fuziunile și achizițiile la nivel global se îndreaptă către o perioadă de stagnare. Șefii marilor companii suspendând planurile de extindere din cauza inflației

bani, salariu, companii Sursă foto: Pixabay

Fuziunile şi achiziţiile la nivel global se îndreaptă spre o perioadă de stagnare, şefii de companii suspendând planurile de extindere din cauza inflaţiei ridicate şi a evoluţiei dezamăgitoare a pieţei bursiere, transmite Reuters, citat de News.ro.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, şi temerile că se apropie o recesiune economică au dat o lovitură activităţilor de fuziuni şi achiziţii (M&A) în trimestrul al doilea.

Valoarea tranzacţiilor anunţate a scăzut cu 25,5% în termeni anuali, până la 1.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Dealogic.

„Companiile renunţă la fuziuni şi achiziţii, pe termen scurt, deoarece sunt mai concentrate pe impactul unei recesiuni asupra afacerii lor. Momentul pentru încheierea tranzacţiilor va veni, dar nu cred că a ajuns încă”, a spus Alison Harding-Jones, directorul pentru fuziuni şi achiziţii al Citigroup în regiunea EMEA.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Statele Unite a scăzut cu 40%, până la 456 de miliarde de dolari, în trimestrul al doilea, în timp ce în regiunea Asia Pacific a scăzut cu 10%, arată datele Dealogic.

Europa a fost singura regiune în care tranzacţiile de acest fel nu s-au prăbuşit. Activitatea a crescut cu 6,5% în trimestrul respectiv, în mare parte datorită unei frenezie a tranzacţiilor cu capital privat, inclusiv o ofertă de 58 de miliarde de euro (61 de miliarde de dolari) a familiei Benetton şi a fondului american Blackstone de preluare a grupului italian de infrastructură Atlantia şi de retragere de la bursă a acestuia.

Încasările din listările globale au scăzut cu 84%, până la 33 de miliarde de dolari, în trimestrul doi, potrivit Dealogic, doar 274 de companii încercând să atragă numerar printr-o ofertă publică iniţială (IPO), comparativ cu 852 în acelaşi trimestru al anului trecut.

Cea mai mare tranzacţie a trimestrului a fost cumpărarea VMWare, în numerar şi acţiuni, de către Broadcom, pentru 61 de miliarde de dolari, în Statele Unite.

Alte preluări includ achiziţia propusă de Elon Musk a Twitter, pentru 44 de miliarde de dolari, şi o mişcare a celei mai mari bănci private din India, HDFC Bank, de a-şi cumpăra cel mai mare acţionar, într-o tranzacţie de 40 de miliarde de dolari pentru a crea un titan al serviciilor financiare care să sprofite de cererea în creştere pentru creditare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: