Franța se așteaptă la o revenire a producției de vin, dar este amenințată de secetă, anunță Ministrul Agriculturii al Franței

vinarii Sursa foto: Pexels

Producția de vin din Franța ar trebui să își revină în acest an de la producția afectată de îngheț din 2021, deși seceta tot mai accentuată ar putea reduce volumele, a declarat marți Ministerul Agriculturii al Franței, citat de Reuters.

Producția de vin ar urma să crească cu 13-21%, până la o cantitate cuprinsă între 42,6 milioane și 45,6 milioane de hectolitri, a estimat ministerul în prima sa perspectivă pentru 2022.

Un hectolitru este echivalentul a 100 de litri, sau 133 de sticle de vin standard. Intervalul de prognoză este chiar cu până la 7% peste media pe cinci ani, a precizat ministerul.

Majoritatea zonelor au cunoscut o vreme mai favorabilă decât anul trecut pentru înflorirea viței de vie, cu excepția unor părți din sud-vest, care au fost afectate de îngheț și grindină, a precizat ministerul.

„În aceste condiții, producția tinde spre o creștere față de anul trecut în toate regiunile viticole, cu excepția Charentes”, a precizat acesta într-un raport. „Cu toate acestea, seceta solului combinată cu valurile de căldură ar putea limita această creștere dacă acestea persistă până la recoltare”.

Sectorul agricol francez, cel mai mare din Uniunea Europeană, se teme de pierderile tot mai mari cauzate de cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în țară, care a fost alimentată de valuri de căldură succesive. 

Vremea uscată și caldă din acest an a redus presiunea bolilor asupra viței de vie și, de asemenea, ar urma să conducă la un început timpuriu al recoltei strugurilor, a declarat ministerul.

Cu toate acestea, seceta a afectat strugurii în regiuni precum Alsacia, în est, și Languedoc-Roussillon, în sud-vestul îndepărtat, în timp ce a început să reducă potențialul de recoltare în Burgundia, a precizat instituția.

Producția din Bordeaux ar urma să scadă sub media pe cinci ani după ce înghețul și grindina au afectat aproximativ 10.000 de hectare într-o măsură variabilă, a adăugat ministerul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: