Finanțele au recalculat datoria publică în martie, sub pragul de 50% din PIB, după ce Statistica a anunțat creșterea economică puternică

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că datoria publică a României a scăzut în martie sub pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB), după ce recent Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că țara noastră a realizat o creștere economică de 6,5%, în primul trimestru, peste așteptări.

Inițial, Ministerul Finanțelor anunțase că datoria publică a României a fost în luna martie de 50,3% din PIB, adică pentru a treia lună la rând peste pragul de 50% din PIB. Legea responsabilității fiscal-bugetare prevedea că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria trece de 50% din PIB.

Acum, potrivit noilor date revizuite, Finanțele afirmă că datoria publică a rămas în martie la nivelul de 48,4% din PIB.

Valoric, datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) s-a situat, în martie 2022, la 593.971,5 miliarde de lei, în scădere de la 596,9 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Datoria pe termen mediu şi lung s-a redus, în martie, la 573.585,8 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a crescut la 20.385,7 miliarde de lei.

Aceste sume au rămas neschimbate față de raportarea precedentă. Drept urmare, datoria publică a scăzut ca procent din PIB doar după ce PIB-ul în primul trimestru a fost mai ridicat decât estimările inițiale.

Însă este important de menționat că un renumit economist a avertizat joi, că Statistica a umflat cifrele privind creșterea economică în primul trimestru al acestui an. (Detalii, AICI)

Datoria României a crescut accelerat ca sumă, în ultimii ani, în contextul unor deficite din ce mai în ce mai mari, pe fondul majorării continue de salarii și pensii. Aceste creșteri nu au putut fi susținute din creșteri ale veniturilor, așa că au fost necesare împrumuturi pentru a le plăti. Consiliul Fiscal atrăgea atenția la începutul anului trecut că ponderea cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială a ajuns la 94,3% din veniturile bugetului de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.