Exxon Mobil se apropie de un acord cu Pioneer, companie de foraj de șisturi/ Preluarea, cea mai mare făcută de Exxon din 1999, ar putea valora 60 de miliarde de dolari/ Exxon va deveni cel mai mare producător de petrol de șist din SUA

Exxon Mobil Sursa foto: Facebook/Exxon & Mobil Stations

Compania petrolieră americană Exxon Mobil se apropie de un acord pentru a cumpăra Pioneer Natural Resources , o preluare de succes care ar putea valora aproximativ 60 de miliarde de dolari și ar putea remodela industria petrolieră americană.

Un acord ar putea fi sigilat chiar în următoarele zile, deși este încă posibil să nu existe unul, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, pentru The Wall Street Journal.

După ce a înregistrat un profit record în 2022, Exxon a explorat opțiuni pentru a ajunge mai adânc în șisturile din vestul Texasului. O achiziție a Pioneer, cu o capitalizare de piață de aproximativ 50 de miliarde de dolari, ar fi probabil cea mai mare tranzacție a Exxon de la fuziunea cu Mobil în 1999. Aceasta ar oferi Exxon o poziție dominantă în Bazinul Permian, bogat în petrol, din vestul Texasului și New Mexico, o regiune despre care gigantul petrolier a declarat că face parte integrantă din planurile sale de creștere.

Wall Street Journal a relatat în aprilie că cele două companii purtau discuții preliminare. Exxon are o valoare de piață de 436 de miliarde de dolari, astfel încât tranzacția, care ar fi cea mai mare preluare a anului, ar trebui să fie ușor de realizat.

O tranzacție ar eclipsa cel mai recent blockbuster din industria petrolieră americană, achiziționarea de către Occidental Petroleum a Anadarko Petroleum în 2019 pentru aproximativ 38 de miliarde de dolari, și ar depăși achiziția de către Exxon a XTO Energy în 2010 pentru peste 30 de miliarde de dolari.

Ar fi, de asemenea, o mișcare care ar modela moștenirea pentru directorul executiv al Exxon, Darren Woods.

Woods, un longeviv de la Exxon care a devenit CEO în 2017, a promis inițial să crească dramatic producția de petrol a Exxon, doar că și-a văzut planurile doborâte de pandemie. O prăbușire a pieței petrolului în 2020 a dus la prima pierdere anuală a Exxon din ultimele decenii – peste 22 de miliarde de dolari.

Dar Exxon și-a revenit la un profit record de 55,7 miliarde de dolari anul trecut, susținut de creșterea cererii globale de petrol și gaze pe măsură ce economiile s-au redeschis.

Achiziția marchează a doua achiziție semnificativă a Woods, la doar câteva luni după ce Exxon a cumpărat operatorul de conducte de CO2 Denbury pentru 4,9 miliarde de dolari. Aceasta ar adăuga întinderi vaste de terenuri din vestul Texasului, considerate a fi nucleul boom-ului de șisturi din SUA.

Suprafețele de teren ale Pioneer din Midland Basin – partea estică a Bazinului Permian, care se întinde între West Texas și New Mexico – sunt considerate ca fiind una dintre cele mai mari zone de terenuri fertile pentru petrol din SUA, iar compania deține unul dintre cele mai multe locații de foraj neexploatate dintre toți jucătorii din Permian, au declarat analiștii.

Pioneer a cumpărat alți doi mari operatori din Permian, Parsley Energy și DoublePoint Energy, pentru o sumă totală de 11 miliarde de dolari în 2021.

Bilanțul contabil al Pioneer a fost într-o formă din ce în ce mai bună de la creșterea prețurilor petrolului, datoria sa scăzând cu peste 20% de la sfârșitul anului 2021, potrivit FactSet.

Ecologiștii, legislatorii și alte persoane au sperat că societățile de petrol și gaze vor investi profiturile lor record în energie verde. Woods a promis că Exxon va investi 17 miliarde de dolari până în 2027 pentru a reduce emisiile de carbon ale companiei și pentru a construi o afacere care să ajute și alte companii să le reducă pe ale lor, investind în domenii precum captarea carbonului, biocombustibilii și mineritul de litiu.

Decizia Exxon de a achiziționa Pioneer, chiar și după ce a achiziționat Denbury, operatorul de conducte de CO2, semnalează faptul că firma intenționează în continuare să se sprijine în principal pe afacerea sa tradițională de petrol și gaze timp de decenii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: