Exporturile franceze de vinuri și băuturi spirtoase au scăzut anul trecut, întrucât distribuitorii din Statele Unite au preferat să vândă marfa pe care o aveau pe stoc și au redus achizițiile

moet sampanie Foto: Pexels

Exporturile franceze de vinuri și băuturi spirtoase au scăzut anul trecut de la un vârf post-COVID, deoarece inflația a redus cererea consumatorilor, iar distribuitorii de pe piața profitabilă din SUA au eliminat stocurile existente, a declarat grupul industrial FEVS, scrie Reuters.

Vinul și băuturile spirtoase sunt unul dintre cele mai mari venituri din exporturile Franței. Sectorul a devenit din ce în ce mai dependent de vânzările externe, deoarece scăderea consumului intern a afectat unele zone de producție, cum ar fi Bordeaux, ceea ce a contribuit la protestele recente ale fermierilor.

Totalul exporturilor franceze de vinuri și băuturi spirtoase a ajuns anul trecut la 16,2 miliarde de euro (17,5 miliarde de dolari), în scădere cu aproape 6% față de nivelul record înregistrat în 2022, a declarat Federația exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase (FEVS) într-o actualizare anuală.

Vânzările din 2023 au reprezentat totuși al doilea cel mai mare nivel înregistrat vreodată, în ceea ce FEVS a numit o “aterizare ușoară” după o creștere a cererii în urma pandemiei COVID-19.

Exporturile franceze au scăzut mai puternic în termeni de volum anul trecut, cu un declin de peste 10%, a precizat FEVS.

În Statele Unite, de departe cea mai mare piață de export pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, desfacerea stocurilor de către distribuitori a contribuit la o scădere de 22% a importurilor din Franța, până la 3,6 miliarde de euro.

“Cea mai mare parte a scăderii valorii exporturilor în 2023 față de 2022 provine de pe piața americană”, a declarat președintele FEVS, Gabriel Picard, pentru Reuters.

În China, o economie șubredă a atenuat speranțele unei creșteri a cererii globale după ce țara a eliminat restricțiile legate de COVID, iar importurile din Franța au scăzut cu peste 6%, la 1,2 miliarde de euro. Dar redeschiderea unor localuri precum barurile și restaurantele a susținut o ușoară creștere a vânzărilor de băuturi spirtoase în China, în special a coniacului, a precizat FEVS. “Așteptările au depășit realitatea, dar realitatea a fost similară cu cea din 2022”, a spus Picard despre China.

Pentru 2024, vinurile și băuturile spirtoase s-au confruntat cu incertitudini economice și politice, la fel ca și alte sectoare, dar încheierea fazei de destocare pe piața americană a fost un motiv de optimism, a spus Picard.

Lansarea de către China, luna trecută, a unei investigații antidumping asupra brandy-ului din Uniunea Europeană a reprezentat un risc, în timp ce industria a fost atentă la posibilitatea ca Donald Trump, care a impus anterior taxe pe vinurile europene, să revină ca președinte al SUA, a spus el.

“Mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul autorităților noastre, care nu trebuie să creadă că performanțele bune la export ale vinului și băuturilor spirtoase sunt o realizare perpetuă”, a spus el despre problemele comerciale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: