Eurostat: România, printre țările din UE cu cele mai importante scăderi ale producției industriale

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

România este printre ţările membre cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale din UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Producţia industrială în UE şi zona euro a scăzut peste aşteptări în luna octombrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2023.

Conform acestor date, producţia industrială a scăzut cu 0,7% în zona euro şi cu 0,5% în UE, în luna octombrie comparativ cu luna septembrie. Statele membre cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale au fost Irlanda (minus 7%), Malta (minus 2,5%), Ţările de Jos (minus 2,1%), Croaţia (minus 1,4%) şi România (cu un declin de 1,2%).

În ritm anual, luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022, producţia industrială a scăzut cu 6,6% în zona euro şi cu 5,5% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România, cu un declin de 4,4%, este printre ţările membre cu scăderi ale producţiei industriale, alături de Irlanda (minus 34%), Estonia (minus 12,2%), Ţările de Jos (minus 11,1%), Belgia (minus 9,4%) şi Bulgaria (minus 5,4%).

Evoluţia producţiei industriale în zona euro în luna octombrie 2023 este sub estimările analiştilor, care mizau pe un declin de 0,3% comparativ cu luna anterioară şi pe o contracţie de 4,6% în raport cu luna octombrie a anului trecut. Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea iar analiştii se aşteaptă la o nouă contracţie la finele lui 2023, ceea ce ar confirma faptul că zona euro este în recesiune.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în România, în luna octombrie, producţia industrială (serie brută) a crescut, faţă de luna precedentă, cu 0,6%. În schimb, ca serie ajustată, producţia industrială s-a redus cu 1,2%, de la o lună la alta.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,3%. Ca serie ajustată, a scăzut cu 4,9%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: