Sistemul de facturare electronică (e-Factura) devine obligatoriu de la 1 iulie în relația dintre firme și instituții ale statului, adică business to government (B2G), arată o serie de amendamente adoptate miercuri de Camera Deputaților, for decizional, care merg acum la promulgare.
Proiectul de lege adoptat miercuri aprobă OUG 120/2021, care prevede reglementarea Sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, în strictă concordanță cu standardul european de facturare electronică (Directiva 2014/55/UE), și creează cadrul realizării specificațiilor tehnice de bază ale facturii electronice în România.
Totodată, actul normativ vizează modalitatea de utilizare a Sistemului e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, recepționare și prelucrare a facturii electronice.
Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Totuși, trecerea la aplicarea obligatorie a facturării electronice poate avea loc numai după ce România obține o derogare de la aplicarea unor prevederi ale Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA – „În termen de 30 de zile de la data adoptării Deciziei de autorizare a României să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 178, 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE, prin ordin ANAF se stabilesc categoriile de operatori economici stabiliți în România , care au obligația de a emite facturi electronice în relația B2B și de a le transmite prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și data de la care intervine această obligație”.
În sistemul național privind factura electronică RO eFactura, Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic, și nu semnătura electronică, atunci când transmite facura electronică operatorului
Exemplarul original al facturii electronice se consideră fișierul de tip XML însoțit de sigiliul electronic al Ministerului Finanțelor.
Sistemul eFactura a fost lansat în noiembrie, dar numai opțional între firme și instituții ale statului.
Începând cu 1 aprilie 2022, sistemul de facturare electronică (e-Factura) funcționează opțional pe relația Business to Business (B2B).
Sistemul RO e-Factura poate fi accesat cu ajutorul credențialelor pentru Spatiul Privat Virtual (SPV).