Descoperire importantă în SUA, care ar putea contribui la alimentarea cu energie și la reducerea schimbărilor climatice

targetChamber Lawrence Livermore fuziune nucleara Foto:.llnl.gov

Oamenii de ştiinţă de la un laborator din SUA au reuşit să producă o reacţie de fuziune nucleară care a dus la un câştig net de energie, o descoperire considerată revoluţionară, salutată de oficialii americani ca fiind o “realizare de referinţă” şi o “piatră de temelie pentru viitorul energiei curate”, relatează Reuters şi CNN, citate de News.ro. Oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear spun că această realizare va fi un pas important, dar că mai este mult de făcut în domeniul ştiinţific înainte ca fuziunea să devină viabilă din punct de vedere economic.

Detalii și AICI

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California au obţinut pe 5 decembrie, pentru prima dată, pentru scurt timp, un câştig net de energie în cadrul unui experiment de fuziune cu ajutorul laserelor, a anunţat Departamentul american al Energiei. Cercetătorii au focalizat un laser asupra unei ţinte de combustibil pentru a fuziona doi atomi uşori într-unul mai dens, eliberând energia.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Această energie de fuziune ar putea contribui într-o zi la reducerea schimbărilor climatice, dacă se va reuşi ca această tehnologie să fie extinsă la nivel comercial în următoarele decenii.

Oamenii de ştiinţă ştiu de aproximativ un secol că fuziunea alimentează Soarele şi timp de decenii au încercat dezvoltarea fuziunii pe Pământ. Experimentul din California a obţinut pentru scurt timp ceea ce se numeşte aprindere prin fuziune, generând 3,15 megajouli de energie după ce laserul a livrat 2,05 megajouli ţintei, a precizat Departamentul pentru Energie al SUA.

Oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear spun că această realizare va fi un pas important, dar că mai este mult de făcut în domeniul ştiinţific înainte ca fuziunea să devină viabilă din punct de vedere economic.

“Cu eforturi şi investiţii concertate, câteva decenii de cercetare a tehnologiilor de bază ne-ar putea pune în situaţia de a construi o centrală electrică”, a declarat Kimberly Budil, directoarea de la Lawrence Livermore, estimând că e vorba de mai puţin de cinci sau şase decenii.

Pentru a deveni comercială, o centrală electrică ar trebui să producă suficientă energie pentru a alimenta laserele şi pentru a realiza aprinderea în mod continuu.

Industria energiei electrice a salutat cu prudenţă acest pas şi a subliniat că, pentru a realiza tranziţia energetică, fuziunea nu ar trebui să încetinească eforturile de dezvoltare a altor surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară şi eoliană, stocarea în baterii şi fisiunea nucleară.

Fuziunea nucleară este un proces creat de om care reproduce aceeaşi energie care alimentează Soarele. Fuziunea nucleară are loc atunci când doi sau mai mulţi atomi sunt fuzionaţi într-unul mai mare, un proces care generează o cantitate semnificativă de energie sub formă de căldură.

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume studiază fuziunea nucleară de zeci de ani, în speranţa de a o crea cu o sursă nouă care să genereze energie nelimitată, fără emisii de carbon şi fără deşeurile nucleare create de reactoarele nucleare actuale.

De ce este important anunţul?

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să producă cu succes o reacţie de fuziune nucleară care să aibă ca rezultat un câştig net de energie, în loc să se ajungă la un echilibru, aşa cum s-a întâmplat în experimentele anterioare.

Deşi mai sunt mulţi paşi de parcurs până când acest lucru va fi viabil din punct de vedere comercial, este esenţial ca oamenii de ştiinţă să demonstreze că pot crea mai multă energie decât cea cu care au început.

“Acest lucru este foarte important, deoarece, din punct de vedere energetic, nu poate fi o sursă de energie dacă nu se obţine mai multă energie decât se introduce”, a declarat Friedmann pentru CNN. “Progresele anterioare au fost importante, dar nu este acelaşi lucru cu generarea de energie care ar putea fi folosită într-o zi la scară mai mare”, a adăugat expertul.

Care sunt următorii paşi?

Oamenii de ştiinţă şi experţii trebuie acum să descopere cum să producă mult mai multă energie din fuziunea nucleară la o scară mult mai mare.

În acelaşi timp, ei trebuie să descopere cum să reducă în cele din urmă costul fuziunii nucleare, astfel încât aceasta să poată fi utilizată în scopuri comerciale.

În prezent, este nevoie de mult timp şi de mulţi bani pentru fiecare experiment, or pentru a avea fuziune nucleară la nivel comercial trebuie reduse foarte mult costurile.

Oamenii de ştiinţă vor trebui, de asemenea, să recolteze energia produsă prin fuziune şi să o transfere în reţeaua electrică sub formă de electricitate. Va dura ani – şi posibil decenii – până când fuziunea va putea produce cantităţi nelimitate de energie curată, în timp ce oamenii de ştiinţă se află într-o cursă contracronometru pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

“Acest lucru nu va contribui în mod semnificativ la reducerea schimbărilor climatice în următorii 20-30 de ani”, a declarat Friedmann. “Aceasta este diferenţa dintre a aprinde un chibrit şi a construi o turbină cu gaz”, a punctat expertul, citat de CNN și News.ro. Mai multe explicații AICI

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: