De ce nu a funcționat săptămâna de lucru de patru zile în una din cele mai mari companii din Spania

programul de lucru inegal in pandemie munca birou

Testele privind săptămâna de lucru de patru zile au fost salutate ca fiind un succes, iar angajații care au avut posibilitatea de a lucra patru zile au profitat de șansa de a avea o zi în plus pentru ei înșiși. Cu toate acestea, nu este cazul firmei spaniole de telecomunicații Telefónica, unde un număr mare de lucrători au respins oferta, scrie Euronews.

Susana Lopez (al cărei nume a fost schimbat pentru acest articol) a declarat pentru Euronews Next că a decis să nu se alăture săptămânii de lucru de patru zile propuse de compania multinațională, deoarece nu era bine văzută în departamentul ei.

„Printre colegii mei, a fost considerat contradictoriu să vrei să crești în cadrul companiei și să profiți de această zi de lucru flexibilă”, a spus ea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fără această presiune, ea ar fi acceptat oferta, totuși. „Dacă aș fi avut 40 de ani și aș fi știut că nu mai aveam posibilitatea de a crește în carieră, aș fi acceptat-o sută la sută”, a spus ea.

Cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului limită pentru a adera la săptămâna de lucru de patru zile, un pionierat propus de companie, doar 1 la sută dintre angajați optaseră pentru aceasta.

Dintr-un total de 18.000 de lucrători din Spania, compania a limitat cota de aderare la doar 10%, adică la maximum 1.800 de persoane. Din acest număr, pentru moment, doar 200 au cerut să facă din săptămâna flexibilă o realitate de lucru.

Săptămâna de patru zile, salariu de patru zile

Unul dintre motivele principale pentru care oferta a fost atât de puțin acceptată este faptul că, spre deosebire de alte încercări privind săptămâna de patru zile, aceasta necesită un sacrificiu la salariu.

Prin trecerea la o săptămână de 32 de ore – opt ore pe zi, de luni până joi – personalul ar elimina cinci ore și jumătate din săptămâna de lucru actuală, ceea ce vine la pachet cu o reducere proporțională a salariului.

Compania oferă un bonus de 20% pentru a compensa acest lucru, dar aceasta înseamnă totuși un salariu cu aproximativ 12% mai mic decât înainte, potrivit lui Jaume Álvarez, liderul sindicatului Comisiones Obreras din Barcelona.

Pentru Comisiones Obreras și pentru un alt sindicat, UGT, această compensație nu face totuși ca oferta săptămânii de patru zile să fie foarte atractivă.

„Cerem cel puțin 30%”, a declarat Diego Gallart, purtător de cuvânt al sindicatului UGT din cadrul companiei.

„Chiar și așa, nu cred că este o problemă pur salarială. În general, sentimentul personalului Telefónica nu este unul de dificultate economică. Nivelul lor salarial este ridicat. Este posibil ca, pentru unii, factorul salarial să intre în joc, dar nu și pentru alții”, a adăugat el.

Gallart a declarat că natura temporară a măsurii poate afecta, de asemenea, absorbția. Propunerea este o prelungire a unui test pilot care a început în octombrie anul trecut și la care s-au înscris aproximativ 150 de lucrători.

În acest an, acesta se va desfășura de la 1 septembrie până la 31 decembrie. După aceste luni, compania va decide dacă va menține sistemul.

„Nu este cel mai bun mod de a anunța măsura, deoarece conducerea nu a garantat că aceasta va fi menținută în ianuarie. Dacă nu o garantezi, oamenii nu-și schimbă viața doar pentru trei luni”, a declarat Gallart.

„Cum rămâne cu pensia mea?”

În plus, angajații mai în vârstă sunt îngrijorați de contribuțiile lor la asigurările sociale.

În cadrul companiei, există alte planuri care sunt mai atractive pentru acești lucrători, cum ar fi un „plan de plecare stimulată” care este propus din când în când.

Pentru a se înscrie în acest plan, prin care lucrătorii se pot pensiona anticipat la vârsta de 65 de ani, păstrând în același timp 68% din salariu, angajații trebuie să aibă 38,5 ani de vechime contributivă.

„Dacă aderă la ziua de lucru de patru zile, le va lua mai mult timp să obțină acei ani de contribuții, deoarece lucrează mai puține ore”, a spus Gallart.

„Soluția panaceu pe care o dorește toată lumea este nerealistă”

Javier Graña, un lucrător al Telefónica din A Coruña, în nordul Spaniei, a decis să încerce săptămâna de lucru de patru zile și s-a înscris în program imediat ce a fost introdus de companie.

„Am simțit nevoia de a avea mai mult timp la dispoziție pentru lucrurile importante din viață”, a spus el.

De asemenea, a fost convins și de faptul că este vorba de un program voluntar, iar angajații pot opta pentru retragere la o dată ulterioară. Două dintre cele trei persoane din echipa sa au decis să o încerce.

Chiar și așa, Graña recunoaște că, deși a sfârșit prin a accepta săptămâna de patru zile, reducerea salariului a fost un factor important în momentul în care s-a gândit dacă să se alăture sau nu programului.

„Ca lucrător, primul lucru este să ai toate informațiile complete și să vezi dacă îți poți permite. Nu cred că despăgubirea este mare, având în vedere că munca pe care nu o fac vineri mă va aștepta luni”, a spus el.

Cu toate acestea, Graña își asumă faptul că oferta actuală este doar un prim pas și că în viitor condițiile vor fi îmbunătățite.

În această privință, sindicatele nu sunt de acord: „Nu cred că o zi de lucru de patru zile fără o reducere a salariului va fi pusă în aplicare vreodată. Înțelegem că panaceul pe care îl dorește toată lumea este nerealist”, a declarat purtătorul de cuvânt al UGT.

„Dacă nu ar fi existat reduceri salariale, am fi vorbit de alte cifre, ar fi fost bătaie pentru aderarea la program. Evident, companiile nu sunt dispuse să își asume acest lucru și, cunoscând comunitatea de afaceri spaniolă, este foarte dificil ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el.

„Văd foarte complicat ca un angajator să piardă în mod voluntar mii de ore productive fără a reduce factura salarială”, potrivit lui.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: