Căile maritime din Atlanticul de Nord vor fi foarte aglomerate în acest an, deoarece o armată de transporturi de gaze naturale americane se îndreaptă către Europa, pentru a ajuta continentul să-și reducă dependența de energia rusă, transmite CNN Business.
Administrația Biden a declarat vineri că Statele Unite vor colabora cu alți furnizori pentru a trimite încă 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) către Uniunea Europeană în 2022.
„O creștere cu 15 miliarde de metri cubi față de nivelurile din 2021 ar trebui să fie realizabilă, mai ales dacă continuăm să vedem fluxurile puternice pe care le-am văzut până acum în acest an”, au spus strategii de mărfuri de la banca olandeză ING.
Cu toate acestea, o creștere de 15 miliarde de metri cubi va fi departe de a înlocui importurile de gaze rusești ale Europei, care au totalizat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi în 2021. Dar este un început.
„15 miliarde de metri cubi de GNL este o cantitate mare. Echivalează cu aproximativ o șesime din cererea anuală de gaz a Germaniei”, a declarat Alex Froley, analist GNL la Independent Commodity Intelligence Services.
GNL nu este expediat prin conducte. Trimiterea a încă 15 miliarde de metri cubi în Europa ar însemna încă 150 de încărcături de nave care traversează Atlanticul.
Statele Unite au ajuns să devină cel mai mare exportator mondial în doar șase ani, deoarece o revoluție a gazelor de șist a stimulat producția internă și a transformat țara într-o forță puternică pe piețele globale de energie, arată analiza CNN.
America a exportat mai mult GNL decât producătorii rivali Qatar și Australia pentru prima dată în decembrie. Acesta va fi cel mai mare exportator din lume până în 2022 în ansamblu, potrivit Agenției de Informații Energetice din SUA.
Statele Unite vor adăuga și mai multă capacitate în următorii ani.