Cum fac față firmele locale din IT, pe o piață lovită de turbulențe: Reduceri de personal, de program și de salarii, tăieri în sectorul de management. Oprean, CEO Arobs: „Nu suntem imuni la turbulențe”

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023 și cu afaceri mai mici cu 6%, după cum arată datele publicate de companie în raportul semestrial. Pe o piață în scădere, compania a redus norma de muncă și salariile managerilor din departamentele cu scăderi de cifră de afaceri, dar a și renunțat la angajați. Antreprenorul Voicu Oprean, fondatorul companiei, spune, pentru Economedia, că se așteaptă ca perioada următoare să fie în continuare grea pentru companiile din domeniu, dar că există și oportunități. De asemenea, compania pe care o conduce plănuiește să își continue planurile de achiziții de firme. “Companiile locale își reevaluează poziția, dar noi, firmele românești, suntem aici și rămânem aici”, concluzionează CEO-ul. Compania cu sediu în Cluj nu e singura afectată într-o piață care a resimțit din plin valul turbulențelor de peste hotare. Mai multe companii au reacționat: unii au redus din personal, în special din personalul de pe „bench” (fără proiecte alocate), alții, ca Telenav sau Gameloft, chiar au închis activități în România.

Compania Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie IT de la BVB, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 10,79 milioane de lei, în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Compania raportează o cifră de afaceri de 206 milioane de lei la nivel consolidat în primele șase luni din 2024, în ușoară scădere, cu 6%, față de primul semestru din 2023, EBITDA normalizată de 34 milioane de lei și un profit net normalizat de 16 milioane de lei.

Chiar dacă începutul de an a venit cu creșteri salariale, parțial influențate și de eliminarea facilităților fiscale privind impozitul pe venit, costurile (inclusiv ESOP-ul) cu resursele direct productive angajați și terți, „au fost gestionate eficient în semestrul I 2024″, a transmis compania.

Cheltuielile cu salariile personalului erau de 7,5 milioane de lei în perioada încheiată la 30 iunie 2024 față de 5,49 milioane în aceeași perioadă din 2023.

Un raport de analiză Wood&Co notează că „AROBS a înregistrat câștiguri dezamăgitoare în primul semestru al anului 24, deoarece scăderea comenzilor de software încorporat de la clienții din sectorul auto s-a ciocnit de costurile salariale în numerar ridicate; în timp ce veniturile din primul semestru al anului 24 s-au contractat cu 6% față de anul precedent, salariile (excluzând sistemul de opțiuni pe acțiuni pentru angajați; ESOP) au fost cu 13% mai mari față de anul precedent. Salariile reprezintă în prezent aproximativ 65% din cheltuielile operaționale în numerar, față de aproximativ 59% în semestrul 123 (cifra pentru anul fiscal 22 a fost de aproximativ 46%)”.

Compania a anunțat deja măsuri de remediere, inclusiv reduceri de personal în segmentul de servicii software și o reducere cu 5-10% a salariilor pentru anumiți manageri; acestea ar trebui să aducă un minim de ușurare în semestrul 2, la fel ca și integrarea încă în curs a companiilor achiziționate în ultimii doi ani. Toate acestea ar trebui să poziționeze mai bine compania pentru creșterea veniturilor în perioada semestrului II pe care conducerea încă o așteaptă; pentru moment, însă, credem că investitorii vor dori dovada că clienții își redeschid portofelele, înainte de a revizui povestea”, se mai arată în raportul Wood&Co.

După publicarea rezultatelor financiare, CEO-ul companiei, Voicu Oprean, vorbea despre acestea în relație cu noile măsuri fiscale și cu scăderea cererii la nivelul unor industrii.

„Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de o serie de provocări, dar și de oportunități semnificative pentru AROBS, în general în sectorul de securitate cibernetică, implementare de proiecte de inteligență artificială (AI), cât și de operațiunea de majorare a capitalului social finalizată la începutul lunii iulie 2024. În această perioadă dificilă, eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment complet inoportun și a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre, Arobs preluând în mare parte efortul fiscal asociat cu creșterile de taxe de la începutul acestui an. Ca urmare, în acest an, am luat o serie de măsuri strategice de optimizare a costurilor și eficientizare a structurii organizaționale. Toate acestea au fost corelate cu o scădere a cererii la nivelul unor industrii ciclice, precum automotive, și amânarea lansării unor proiecte noi. Într-un astfel de peisaj economic marcat de provocări continue, Arobs și-a menținut stabilitatea și, în același timp, a demonstrat că are capacitatea de a naviga prin incertitudini și de a rămâne relevantă într-o industrie în continuă schimbare”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al Arobs, după postarea rezultatelor financiare din prima jumătate a anului.

„Situația dificilă din piață ne-a afectat și pe noi, nu suntem imuni la turbulențele (din sectorul IT și automotive). În general, dacă vorbim de probleme, acestea țin de întârzieri în semnarea de proiecte noi și contracte și blocarea de bugete”, a spus Oprean, pentru Economedia.

Acesta spune că, în ceea ce privește personalul, s-a mers pe ideea de a reduce norma de muncă mai degrabă decât pe renunțarea la angajați, în situațiile în care s-a putut. Cu toate acestea, compania a renunțat și la angajați, chiar dacă nu au avut loc concedieri, iar despărțirile s-au marcat prin acorduri amiabile, după cum susține conducerea firmei.

În raportul pe S1, numărul mediu de salariați în cursul primului semestru al anului 2024 a fost de 1250, în vreme ce în aceeași perioadă din 2023, a fost 1216. Chiar dacă, per total, cifra e în creștere, pe anumite segmente se remarcă minusuri: personalul de management a scăzut de la 31 la 27, angajații de resurse umane au scăzut de la 46 la 31.

Sursa: Raport Arobs

Turbulențele din domeniu nu s-au încheiat, consideră antreprenorul. „Cred că rămâne în continuare o perioadă grea pentru companii. Companiile locale își reevaluează poziția, dar noi, firmele românești, suntem aici și rămânem aici. Firmele românești trebuie să stea aici, răspunsul e diferit, dar piața e aceeași”, spune Oprean.

În ciuda scăderii unor domenii, cum ar fi automotive, acesta subliniază că există și oportunități, de exemplu în zona de securitate cibernetică. În ceea ce privește planurile de extindere și achiziții de companii în regiune, CEO-ul menționează că acestea merg mai departe și compania are mai multe tranzacții în derulare.

De asemenea, Oprean spune că pentru compania pe care o conduce prezența la bursă a fost benefică. „E important că am reușit să atragem investitori instituționali, prezența unor astfel de jucători ne ajută, dă stabilitate, am putut de asemenea să facem achiziții de firme în acești ani”, a mai spus Oprean.

Planuri de concedieri la mai multe companii cu activitate (și) în România

Valul de concedieri, început în SUA, la giganții din sectorul Tehnologiei a avut efecte și la noi, iar în România companiile și-au restrâns activitățile încă de anul trecut. Un sondaj Digital Business publicat în primăvară arăta că 45% dintre angajații IT spun că firma lor face concedieri, Endava și Cognizant fiind companiile cel mai des menționate. Sondajul Digital Business a fost unul anonim, totuși, aproape jumătate dintre respondenți (48%) au ales să menționeze firma unde lucrează. Dintre aceștia, 24% au fost de la Endava, care avea 4588 de salariați în 2022, și 6.5% de la Cognizant, cu 2500 de angajați, ambele companii de outsourcing. Printre firmele menționate se mai regăseau UiPath, IBM, Garmin, Arobs, Deutsche Bank, Bosch, Hella, SII, Atos sau Oracle.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia. IT-iștii nu mai sunt vânați de angajatori. Candidații pot aștepta chiar și 6 luni până să își găsească un nou loc de muncă și numărul de interviuri prin care trec a crescut semnificativ

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: