ANALIZĂ Economedia. IT-iștii nu mai sunt vânați de angajatori. Candidații pot aștepta chiar și 6 luni până să își găsească un nou loc de muncă și numărul de interviuri prin care trec a crescut semnificativ

Gameloft Romania Cluj Napoca Gameloft Romania Cluj Napoca

Numeroasele anunțuri de concedieri din sectorul IT din ultimul an au făcut ca piața din România să treacă de la o categorie de candidați care erau aproape exclusiv abordați de companii cu oferte de angajare la o categorie care începe acum să aplice constant la joburi, potrivit datelor transmise de platformele eJobs și BestJobs la solicitarea Economedia. Timpul mediu necesar pentru ca un IT-ist să își găsească un nou loc de muncă s-a extins la aproximativ 6 luni. Dacă înainte candidații participau la 2-3 interviuri de angajare, acum ajung să susțină peste 7 interviuri pentru joburi și angajatori diferiți.

„Nu ne mai raportăm la IT-iști ca la acea nișă foarte greu abordabilă, cu pretenții greu de îndeplinit. Au devenit mult mai maleabili. Nu este o tendință care a început de anul acesta, ci de anul trecut”, au transmis reprezentanții eJobs.

Potrivit Anei Vișian, marketing manager BestJobs, contractarea pieței a determinat o schimbare notabilă în comportamentul candidaților, conducând la o creștere considerabilă a numărului de specialiști IT&C care își caută activ un loc de muncă.

„Dacă până anul trecut specialiștii în domeniul IT erau recrutați mai degrabă pasiv, fiind adesea contactați de recrutori prin mesaje cu invitații la interviu fără ca aceștia să fi aplicat activ la un job sau să fi fost în căutarea unei schimbări de carieră, în prezent situația s-a schimbat semnificativ. Contractarea pieței a determinat o schimbare notabilă în comportamentul candidaților, conducând la o creștere considerabilă a numărului de specialiști IT&C care își caută activ un loc de muncă. Aceștia trimit acum CV-uri și portofolii direct către companii, în speranța de a găsi oportunități noi care să le corespundă nevoilor și aspirațiilor profesionale. Cu toate acestea, specialiștii seniori care dețin experiență vastă și cunoștințe interdisciplinare rămân foarte căutați și continuă să fie intens vânați de recrutori”, a declarat Ana Vișian, marketing manager bestjobs.

Aceasta spune că timpul necesar pentru un candidat să își găsească loc de muncă s-a extins la aproximativ 6 luni, iar numărul interviurilor la care un candidat trebuie să participe înainte de a primi o ofertă de angajare a crescut semnificativ.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Dacă înainte participau la 2-3 interviuri, dintre care unul tehnic, acum candidații ajung să susțină peste 7 interviuri pentru joburi și angajatori diferiți”, spune reprezentantul BestJobs.

Cum a evoluat căutarea de joburi în IT de la începutul anului în comparație cu 2023 și 2022

Potrivit datelor eJobs, de la începutul anului și până acum, din cele 6,8 milioane de aplicări, 710.000 au mers către joburile din IT, ceea ce plasează domeniul pe locul al patrulea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidați. Pentru aceeași perioadă de referință, respectiv ianuarie – august, anul trecut cifrele de aplicări erau ușor mai mari, respectiv 730.000, iar locul ocupat de IT a fost tot 4.

„În ceea ce privește numărul de joburi, anul acesta au fost postate 16.000 de joburi pentru acest sector, anul trecut 21.000, iar în 2022 31.000. valorile trebuie raportate însă la un context mai amplu al pieței, respectiv faptul că piața, la nivel general, a cunoscut un ușor declin, iar 2022 a fost un an record, cu 420.000 de joburi noi – cel mai mare număr din ultimii 25 de ani. prin urmare, ne raportăm la niște cifre excepționale, greu de egalat”, transmit reprezentanții eJobs.

În același timp, în 2024, până în prezent, angajatorii au urcat pe BestJobs puțin peste 14.000 de joburi în domeniul IT/Telecom, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 30% față de aceeași perioada a anului 2023 și o scădere de aproximativ 65% față de 2022.

„Ne așteptăm ca volumul joburilor din domeniul IT/Telecom să recupereze în perioada septembrie-noiembrie, aceasta fiind, conform tendințelor, perioada cu cele mai multe angajări în domeniu”, spune Ana Vișian. Totuși, reprezentanții companiei spun că finalul anului ar putea aduce un nivel de joburi cu aproximativ 20% sub cel din 2023.

În perioada ianuarie-august 2024, conform datelor BestJobs, candidații au trimis 618.000 de CV-uri la joburile active în IT/Telecom, marcând o creștere de aproximativ 25% față de aceeași perioadă din 2023 și o creștere semnificativă de 86% comparativ cu perioada ianuarie-august 2022.

În luna august, pe platforma bestjobs.eu, s-a înregistrat un număr mediu de 79 de aplicări per job în domeniul IT. Printre joburile cu cele mai multe aplicări numărându-se roluri de Administrator de sistem, Technical support specialist, Software Developer, Network Engineer sau Administrator de baze de date.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: