Criza energetică mondială: „Ce e mai rău abia urmează”, spune şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Criza energetică mondială, cu creşterea preţurilor petrolului şi gazului din cauza războiului din Ucraina, s-ar putea agrava. Asta a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-o conferinţă privind energia la Sydney. El a declarat că lumea nu a cunoscut niciodată o criză energetică de această amploare şi de această complexitate, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Şi ce e mai rău abia urmează, potrivit dlui Birol, şi ar putea afecta lumea întreagă.

Din cauza perturbărilor în aprovizionarea cu combustibili fosili ruseşti, preţurile petrolului şi gazului au crescut mult. Aceasta alimentează inflaţia şi exercită o puternică presiune asupa puterii de cumpărare a gospodăriilor. În mai multe ţări, printre care Sri Lanka, creşterea mare a preţurilor, conjugată cu probleme economice, a dus chiar la importante tulburări sociale.

Dl Birol a declarat că Europa ar putea cunoaşte momente foarte dificile iarna viitoare din cauza unei eventuale penurii de gaz, acum, că Rusia ar putea închide complet aprovizionarea. El a declarat că este foarte îngrijorat din această cauză şi că se teme că acest lucru ar putea avea consecinţe mondiale.

Dl Birol a mai declarat că criza energetică ar putea fi un motor pentru tranziţia spre surse de energie durabile.

Secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, a declarat la forum că războiul din Ucraina a demonstrat importanţa trecerii la surse de energie alternative pentru a opri dependenţa de combustibilii fosili ruseşti. “Vrem şi trebuie să trecem la o energie curată”, a declarat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Romania nu va avea probleme, in Romania va fi cald si bine la iarna, uite ce ne declara OFICIAL Statul roman prin Premierul Romaniei, Nicolae Ciuca:
    13 Iulie 2022: Nicolae Ciuca: „România va avea suficient gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă”.
    Premierul Nicolae Ciucă, a anunțat printr-o postare pe Facebook că România NU va avea o problemă cu gazul din depozitele naționale, necesarul de consum pentru iarnă fiind asigurat.
    „România va avea SUFICIENT gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale țării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ținta pentru 1 august este de 46%, iar România a depășit-o încă din prima jumătate a lunii iulie”, a afirmat prim-ministrul, pe rețeaua socială.
    Mai mult, Ciucă afirmă că țara noastră se află „înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă”, conform căruia depozitele tuturor țărilor europene trebuie să fie pline în proporție de 80% până la 1 noiembrie.
    România se află în acest punct, spune liderul Guvernului, întrucât „o mare parte din gazul metan extras în România este stocat” și vom putea atinge obiectivul european „chiar înainte de termen”, dacă ritmul accelerat este menținut.
    „Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producția internă, trimis în depozitele naționale”, se mai arată în postare.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.