La fabrica pe care firma franceză de patiserie Brioche Pasquier o are în apropiere de Londra fiecare chiflă care iese din cuptor costă acum cu cel puţin 50% mai mult pentru a fi produsă, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.
De la unt la ouă şi zahăr, majoritatea materiilor prime pe care firma franceză le utilizează pentru a produce croissante, brioşe şi cornuleţe s-au scumpit în ultimul an. Acum compania trebuie să facă faţă şi exploziei facturilor la energie.
“Este un efect de domino care are legătură cu faptul că noi am fost loviţi de o creştere semnificativă a preţurilor la energie. Trebuie să încercăm să ne majorăm şi noi preţurile către retaileri şi, din păcate, asta se transferă asupra consumatorilor”, spune Ryan Peters, director la fabrica pe care firma Brioche Pasquier UK Ltd. o are la Milton Keynes, în apropiere de Londra.
Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în urmă cu câteva luni, pe măsură ce invazia rusească din Ucraina a lipsit lumea de o serie de produse de bază precum grâu şi uleiuri vegetale. Chiar dacă între timp preţurile au mai scăzut, luna iulie fiind a patra lună consecutivă de declin, este puţin probabilă o pauză. Motivul este acela că producătorii de alimente din Europa trebuie să facă faţă acum unor preţuri mari la energie, în condiţiile în care cotaţiile la gaze naturale, cărbune şi electricitate sunt de câteva ori mai mari decât un nivel normal. În plus, ce este mai greu abia urmează, având în vedere că iarna cererea pentru energie atinge un nivel de vârf.
“Fie că este vorba de prăjirea cafelei sau producţia de zahăr din sfeclă, până acum companiile au vorbit numai de creşterea preţurilor la materiile prime. Cred că ce este mai rău abia urmează odată cu creştere preţurilor la energie. Iarna aceasta va fi un moment dificil şi, cel mai probabil, costurile de procesare vor creşte“, susţine Kona Haque, director de cercetare la traderul de materii prime ED&F Man, citată de Bloomberg.
Perspectivele sunt atât de sumbre încât guvernele au început să intervină. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 110 milioane de euro pentru susţinerea companiilor din sectorul agricol care au fost afectate de creşterea preţurilor la energie, îngrăşăminte şi alte materii prime din cauza războiului din Ucraina. Alte ţări ar putea urma şi el acest exemplu.
“Sectorul agricol a fost lovit în mod special de majorarea preţurilor la energie şi alte inputuri provocată de invazia rusească din Ucraina şi sancţiunile aferente. Continuăm să lucrăm în strânsă legătură cu statele membre pentru a ne asigura că măsuri naţionale de sprijin pot fi introduse la timp şi în mod coordonat şi eficient”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Fabricile de alimente cu un consum intensiv de energie din întreaga Europă ar putea fi forţate să îşi oprească activitatea dacă o criză în aprovizionarea cu gaze naturale va impune raţionalizarea consumului. Germania a activat deja cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale iar următorul pas presupune închiderea mai multor facilităţi industriale. Marea Britanie are şi ea un plan care presupune reducerea şi chiar oprirea livrărilor de gaze către unele fabrici. Astfel de scenarii pesimiste ar putea însemna costuri şi mai mari la alimente.