Corporația Financiară Internațională, un vehicul de investiții al Băncii Mondiale, a investit un nivel record de 546 milioane de dolari în România în anul fiscal 23

banca mondiala

Corporația Financiară Internațională (IFC), un vehicul de investiții al Băncii Mondiale, a anunțat vineri că a investit un nivel record de 546 milioane de dolari (518,2 milioane de euro) în România în anul fiscal 2023, între iulie 2022 și iulie 2023, concentrându-se pe consolidarea sectorului financiar, sprijinirea întreprinderilor mai mici și construirea unei economii mai ecologice și mai rezistente.

Investițiile au venit în principal sub formă de finanțări pe termen lung în valoare de 436 milioane de dolari, precum și 107 milioane de dolari mobilizați de la alți investitori, a precizat IFC într-un comunicat de presă.

„Într-o perioadă de volatilitate pe piețele de capital, IFC s-a concentrat pe consolidarea rezilienței sectorului financiar, în timp ce se bazează pe instituțiile financiare partenere de încredere pentru a crește incluziunea financiară și a atinge obiectivele climatice”, a declarat Ary Naim, managerul IFC pentru Europa Centrală și de Sud.

IFC și-a extins angajamentul față de sectorul privat din România prin investiții strategice în inițiative menite să îmbunătățească piețele de capital și să avanseze finanțarea pentru climă. În mod special, aceasta a inclus o investiție de 100 de milioane de euro în emisiunea de obligațiuni verzi a Băncii Comerciale Române (BCR) privind cerința minimă de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL), marcând cea mai mare obligațiune în euro de dimensiuni de referință emisă de o instituție românească pe piața mondială.

De asemenea, vehiculul de investiții a angajat echivalentul a 76 de milioane de dolari în prima obligațiune de sustenabilitate din România, emisă de Raiffeisen Bank România pentru a contribui la creșterea împrumuturilor pentru inițiative inteligente din punct de vedere climatic, sprijinind în același timp asistența medicală, educația și infrastructura de bază. De asemenea, IFC a oferit 20 de milioane de euro băncii românești Patria Bank pentru a stimula creșterea economică și a finanța întreprinderile mici.

În plus, IFC a acordat un împrumut de 40 de milioane de euro către Garanti BBVA România pentru a stimula oportunitățile de finanțare pentru locuințe ecologice, inclusiv credite ipotecare și împrumuturi pentru îmbunătățirea locuințelor. Unitatea din România a grupului italian UniCredit a primit, de asemenea, o investiție de 48 de milioane de dolari pentru emisiuni de obligațiuni de rang superior, menite să consolideze piața creditelor pentru locuințe verzi.

Pe lângă sprijinirea pieței de capital din România și îmbunătățirea incluziunii financiare, IFC se va concentra, de asemenea, asupra creării mai multor oportunități pentru investiții private în infrastructura cheie, menite să stimuleze integrarea energiei regenerabile, conectivitatea și accesul la servicii.

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, investițiile crescând până la 1,92 miliarde de dolari numai în ultimii cinci ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.