Grupul Sinopec, administrat de statul chinez, a suspendat discuțiile pentru o investiție majoră în Rusia, gândită pentru a furniza gaze în China, scrie Reuters. Sinopec este cel mai mare rafinător de petrol din Asia, iar mișcarea companiei evidențiază riscurile sancțiunilor occidentale, chiar și pentru cel mai important partener diplomatic al Rusiei.
Sinopec era în discuții pentru o potențială investiție de jumătate de miliard de dolari într-o fabrică de gaze chimice în Rusia și o afacere de comercializare a gazul rusesc către China.
Astfel, Sinopec (sau China Petroleum and Chemical Corp) a suspendat discuțiile pentru a investi până la 500 de milioane de dolari în noua fabrică de gaze chimice din Rusia. Planul era de a face echipă cu Sibur, cel mai mare producător petrochimic din Rusia, pentru un proiect similar complexului chimic de gaz Amur de 10 miliarde de dolari din Siberia de Est, deținut în proporție de 40% de Sinopec și 60% de Sibur, care urmează să intre în funcțiune în 2024.
„Companiile au vrut să reproducă afacerea Amur construind alta și se aflau în mijlocul selecției locației”, a spus sursa Reuters.
Sinopec a pus pauză discuțiilor după ce și-a dat seama că acționarul minoritar al Sibur și Gennady Timchenko, membru al consiliului de administrație al companiei, a fost sancționat de Occident. Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus luna trecută sancțiuni lui Timcenko, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin.
Proiectul Amur în sine se confruntă cu dificultăți de finanțare, deoarece sancțiunile amenință să sufoce finanțarea primită de la creditorii cheie, inclusiv Sberbank, bancă controlată de stat din Rusia, și de la agențiile de credit europene.
Sinopec a suspendat, de asemenea, discuțiile cu producătorul rus de gaze Novatek cu privire la afacerea de comercializare a gazelor din cauza temerilor că Sberbank, unul dintre acționarii Novatek, se află pe cea mai recentă listă de sancțiuni din SUA, a declarat o sursă pentru Reuters.
Timchenko a demisionat luni din consiliul lui Novatek, în urma sancțiunilor.
Novatek, cel mai mare producător independent de gaze din Rusia, a încheiat un acord preliminar în 2019 cu Sinopec și Gazprombank pentru a crea o societate mixtă care comercializează gaze naturale lichefiate în China, precum și distribuie gaze naturale în China.
Beijingul și-a exprimat în mod repetat opoziția față de sancțiunile occidentale, insistând că țara va menține schimburi economice și comerciale normale cu Rusia. China a refuzat să condamne acțiunile Moscovei în Ucraina sau să le numească o invazie.
Însă în culise, guvernul se teme că și companiile chineze se vor confrunta cu sancțiunile occidentale și le sugerează acestora să fie atente când fac investiții în Rusia. Moscova este al doilea cel mai mare furnizor de petrol și al treilea cel mai mare furnizor de gaze pentru China.
De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună, cei trei giganți energetici de stat ai Chinei – Sinopec, China National Petroleum Corp (CNPC) și China National Offshore Oil Corp (CNOOC) – au evaluat impactul sancțiunilor asupra investițiilor lor în Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, au spus surse, pentru Reuters.
„Companiile vor urma cu rigiditate politica externă a Beijingului în această criză. Nu se poate ca firmele să aibă inițiativă în ceea ce privește noi investiții”, a spus un director al unei companii petroliere de stat.
Ministerul Afacerilor Externe din China a convocat luna aceasta oficiali ai celor trei companii energetice pentru a-și revizui relațiile de afaceri cu partenerii ruși și operațiunile locale din Rusia, au spus două surse pentru Reuters. Ministerul a îndemnat aceste companii să nu facă nicio mișcare neplăcută de a cumpăra active rusești.
Companiile chineze au înființat grupuri operative pe chestiuni legate de Rusia și lucrează la planuri de urgență în caz de întrerupere a afacerilor și în cazul sancțiunilor secundare, au spus sursele.
Președintele american Joe Biden a declarat joi că China știe că viitorul său economic este legat de Occident și l-a avertizat pe liderul chinez Xi Jinping că Beijingul ar putea regreta că este de partea Rusiei în chestiunea invaziei Ucrainei.