CNCAN: Deocamdată radiațiile radioactive din Ucraina nu prezintă pericol

nuclear. pixabay

Nivelurile radiaţiilor în jurul depozitului de deşeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev sunt la nivelul fondului natural şi, în prezent, pentru România nu există motive de îngrijorare, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), scrie Agerpres.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la evenimentul ce a avut loc la depozitul de deşeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează următoarele: Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine – SNRIU) a confirmat faptul că depozitul nu a fost avariat şi măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiaţiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio ameninţare pentru public; În acest depozit sunt păstrate deşeuri rezultate din utilizarea surselor de radiaţii în medicină, cercetare şi industrie, deşeuri cu radioactivitate scăzută; Pentru Romania, nu există în prezent motive de îngrijorare”, se menţionează într-un comunicat al instituției.

CNCAN subliniază că monitorizează continuu evoluţia situaţiei, fiind în permanenţă legătură cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în ceea ce priveşte monitorizarea radioactivităţii la nivel naţional şi cu forurile internaţionale responsabile.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat duminica aceasta că un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică de rachete, fără să se producă pagube şi fără să fie detectate scurgeri radioactive, transmite EFE.

Într-un comunicat, directorul general al OIEA, Rafael Grossi, a explicat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a dat asigurări că a reuşit să refacă duminică dimineaţa comunicarea cu situl lovit şi cu sistemul de măsurare a radiaţiilor.

Acest incident s-a produs – potrivit AIEA – la o zi după ce un atac aerian a produs pagube în oraşul Harkov la o instalaţie similară, unde sunt depozitate surse radioactive care nu mai sunt în uz şi alte deşeuri cu un nivel de radiaţie scăzut de la spitale şi industrii.

„Cele două incidente scot în evidenţă riscul foarte real ca instalaţiile cu material radioactiv să sufere pagube în timpul conflictului, cu consecinţe potenţial grave pentru sănătatea omenească şi mediul înconjurător. Încă o dată fac un apel urgent şi ferm la toate părţile să se abţină să pună în practică orice fel de acţiune militară sau de orice alt tip care să ameninţe securitatea acestor instalaţii”, a insistat Grossi.

Căci, deşi aceste instalaţii nu conţin deşeuri foarte radioactive, aceste materiale pot totuşi să provoace contaminări grave, ceea ce subliniază importanţa de a proteja aceste situri, a adăugat şeful AIEA.

De altfel, potrivit AFP, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat pentru miercuri organizarea unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor “pentru a examina situaţia actuală în Ucraina”.

Directorul general Rafael Grossi “este în contact strâns cu toate părţile implicate pentru a garanta securitatea şi siguranţa instalaţiilor şi echipamentelor nucleare în Ucraina”, a precizat AIEA.

Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care cel de la Cernobâl.

Centrala de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi în mâinile armatei ruse. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care “nu prezintă niciun pericol pentru public”, potrivit AIEA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: