Claudiu Năsui: Guvernul Ciucă a dat ordonanța prin care începe desființarea pilonului 2 de pensii

Claudiu Năsui Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul USR, Claudiu Năsui avertizează că guvernul Ciucă a dat ordonanța prin care începe desființarea pilonului 2 de pensii profitând de faptul că toată lumea e atentă la (ne)intrarea României în Schengen.

„Am spus încă din vară că se pregătește mișcarea asta. Sunt prea mulți bani care se duc în fiecare lună acolo, banii oameniilor de pensie. Iar ei nu vor să-și reducă cheltuielile. Atunci au negat că pregătesc ceva, după care au pus în transparență ordonanța prin care fac fix asta. Strategia de desființare a pilonului 2 este cea de care ziceam și atunci. Vor să alunge administratorii și să preia statul fondurile. De aceea le taie veniturile și să le cresc cheltuielile. Care cheltuieli? Se numesc „provizioane”, practic bani puși deoparte”, explică deputatul Claudiu Năsui.

Conform lui Năsui, Guvernul a modificat regulile în caz că administratorii de fonduri vor pleca din România. Până acum dacă un administrator pleca, românii erau preluați de alt administrator din piață. De acum vor fi preluați de stat.

„Domnul Dragnea a vrut să-i elimine dintr-un foc. Ar fi fost mai onest. Domnii Ciolacu și Ciucă vor să-i forțeze să plece. Parcă îl văd pe domnul Ciolacu că va zice „Uite cum pleacă privații voștri, noroc cu statul că vine să vă salveze pensiile din pilonul 2”. E păcat. Nu de alta, dar pilonul 2 era singura reformă care avea o șansă să facă sistemul de pensii funcțional și independent de politic”, conchide Claudiu Năsui.

Reamintim că Guvernul a adoptat, joi seară, o ordonanță de urgență care aduce schimbări importante pentru fondurile de pensii private și administratorii lor. În primul rând, va exista un comision unic de administrare și dispare comision pe contribuțiile participanților. În plus, statul impune un control mai strict al Autorității de Supraveghere Financiară asupra fondurilor, administratorilor lor și investițiilor derulate de fonduri. Totodată, în contextul în care se pregătește listarea unei părți din Hidroelectrica, Guvernul permite fondurilor de pensii să investească până la 10% într-o companie deținută majoritar de stat. Mai mult, dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private va fi imprescriptibil. (Detalii, AICI)

ASF a transmis, vineri, că noua ordonanță adoptată de guvern în domeniul pensiilor private va spori capacitatea de supraveghere a Autorității și va impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora. (Detalii, AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: