China întâmpină dificultăți în acordarea de împrumuturi pentru întreprinderi, în contextul încetinirii economice

Yuan, China Foto: Pixabay.com

Autoritățile chineze au întâmpinat dificultăți în distribuirea a 740 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi către întreprinderi, în condițiile în care băncile își exprimă îngrijorarea cu privire la riscul de creditare, iar companiile sunt reticente în a se îndatora mai mult în contextul încetinirii economiei, scrie Financial Times.

Programul de împrumuturi direcționate a fost o parte esențială a eforturilor de stimulare ale Beijingului de la pandemia de coronavirus și în timp ce autoritățile au încercat să relanseze economia în scădere în acest an. Însă băncile comerciale au întâmpinat dificultăți în identificarea debitorilor eligibili în sectoarele prioritare pentru guvern.

Datele oficiale arată că jumătate din cele 14 programe de împrumut ale Băncii Populare a Chinei, care se concentrează de la cămine de bătrâni la dezvoltatori imobiliari în dificultate, au utilizat mai puțin de 50% din cota lor de când au început în 2020. Programele rămase, sau „instrumente structurale de politică monetară”, au plătit între 62 și 87% din cotele lor de împrumut.

Absorbția lentă subliniază provocările cu care se confruntă factorii de decizie politică chinezi pentru a revigora economia bolnavă a țării, afectată de o prăbușire a sectorului imobiliar și de lipsa de încredere a sectorului privat.

„Autoritățile [de reglementare financiară] din China sunt destul de conștiente de faptul că utilizarea acestor măsuri specifice contravine încercărilor lor de a comercializa sistemul bancar și de a nu mai interveni în alocarea creditelor”, a declarat Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell și fost șef al diviziei China a FMI.

„Dar cred că au decis că alocarea țintită a creditelor ar putea fi răul cel mai mic dintre cele două rele, cu un rău mai mare fiind un stimulent monetar larg care ar putea ridica tot felul de riscuri financiare și de altă natură pe termen mediu.”

China avea deja o istorie îndelungată în ceea ce privește manevrarea creditelor direcționate pentru a atinge obiectivele politice. Dar autoritățile s-au bazat din ce în ce mai mult pe această strategie pentru a sprijini economia după izbucnirea Covid-19, PBoC derulând peste o duzină de programe de creditare pe termen scurt, cu dobândă redusă sau zero, în valoare de peste 5,3 miliarde de Rmb (744 miliarde de dolari).

Împrumuturile direcționate diferă de relaxarea monetară largă de tip occidental, potrivit băncii centrale, prin canalizarea creditelor ieftine în domenii strategice pentru a stimula economia fără a alimenta inflația.

Cu toate acestea, strategia a dat roade doar parțial, unele programe mai noi suferind rate de adoptare chiar mai mici.

Trei facilități de creditare direcționate, lansate în ianuarie pentru a aloca până la 230 de miliarde de Rmb230 de miliarde de rupii companiilor de locuințe sociale, dezvoltatorilor imobiliari în dificultate și companiilor private, nu au fost epuizate până la sfârșitul lunii septembrie. Două fonduri susținute de PBoC pentru a direcționa 240 de miliarde de Rmb în proiecte imobiliare în impas și cămine de bătrâni la prețuri accesibile au desfășurat doar 7,2 miliarde de Rmb de la începutul lunii iunie.

Un alt program de împrumuturi pentru logistică susținut de stat, lansat la sfârșitul anului trecut, a dispersat mai puțin de jumătate din cota sa de 100 de miliarde de Rmb.

Patru bancheri au declarat că sunt reticenți în a participa la aceste programe, care se concentrează pe industrii cu riscuri de credit considerabile. De exemplu, casele de bătrâni închiriază de obicei clădiri și terenuri și, prin urmare, nu au garanții pe care să le ofere creditorilor.

„Aș fi primit împrumuturi bancare cu mult timp în urmă dacă aș fi deținut terenul”, a declarat Xu Liang, proprietarul unui azil de bătrâni din provincia nordică Hebei. Xu a solicitat un împrumut în luna august, dar a fost refuzat din cauza garanțiilor insuficiente.

Cererea de credite este, de asemenea, slabă. Datele oficiale arată că un fond de 40 de miliarde de Rmb susținut de Banca centrală a Japoniei pentru împrumuturi pentru întreprinderi mici a distribuit doar 22 de miliarde de Rmb de la lansarea sa în martie.

„Proprietarii de afaceri sunt speriați de creșterea gradului de îndatorare din cauza incertitudinii economice uriașe”, a declarat un oficial de la Zhongyuan Bank.

În ciuda absorbției slabe, Beijingul continuă programul. Departamentul de politică monetară al băncii centrale a declarat că împrumuturile direcționate au ajutat „în mod eficient … la revitalizarea economiei” și la „stimularea noilor motoare de creștere”, potrivit presei de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: