Cehia se retrage din „banca lui Putin”, de unde și România și-a anunțat retragerea

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Republica Cehă a anunțat că se retrage din Banca Internațională de Investiții (BII), cunoscută drept „banca lui Putin”, potrivit unui anunț publicat de BII la Bursa de Valori București (BVB).

„IIB a primit o notificare de la Republica Cehă – unul dintre acționarii săi, că în termen de șase luni, pe 27 ianuarie 2023, acționarul se va retrage din bancă”, arată anunțul transmis de BII.

Anterior, ministerul de Finanțe ceh a transmis că țara își va accelera plecarea planificată din Banca Internațională de Investiții, ca parte a acțiunilor de pedepsire a Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei.

Cehia deține 8,80% din acțiunile Băncii Internaționale de Investiții, cu o valoare de 37,37 milioane de euro.

Și România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii, a anunţat, în februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul „privind supunerea spre adoptare Parlamentului a denunţării Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia”.

România deține în prezent 6,14% din acțiunile BII, în valoare de 26,1 milioane de euro.

Ce este Banca Internațională de Investiții și cine este acționar

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost fondată în anul 1970, la inițiativa Uniunii Sovietice, cu scopul de a finanța statele din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Ea a fost gândită de Kremlin, la acea vreme, drept o contrapondere la instituțiile financiare occidentale, precum Banca Mondială, FMI și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Banca s-a prăbușit și ea după prăbușirea URSS, solicitând Rusiei să o susțină până în 2012, când a fost demarat un plan de redresare.

De-a lungul timpului, unele state acum parte din Uniunea Europeană au renunțat la apartenența la BII, respectiv Ungaria și Polonia, în anul 2000. Ungaria luase această decizie din cauza suspiciunilor cu privire la operațiunile opace ale BII. Însă în mai 2015, pe fondul unei relații mai apropiate cu Rusia, premierul ungar Viktor Orban a decis să revină în BII. De altfel, Banca Internațională de Investiții și-a stabilit sediul central la Budapesta, în 2019, după o solicitare a premierului Viktor Orban către președintele rus Vladimir Putin, ca parte a eforturilor sale de a face din Budapesta un centru financiar global.

Serbia a devenit cel mai nou membru al băncii, în decembrie 2021.

În prezent, acţionarii Băncii Internaţionale de Investiţii sunt: Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia (47,46%), Serbia, Slovacia și Vietnam.

Citește și:

„Banca lui Putin”. Toate controversele și scandalurile din jurul băncii obscure rusești în care România e membru

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: