Cadrul juridic privind IA trebuie să promoveze inovarea, afirmă un înalt responsabil Google

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Normele care guvernează utilizarea inteligenței artificiale ar trebui să sprijine inovarea, a declarat marți Kent Walker, directorul juridic al Google, potrivit Reuters. El a reluat, astfel, apelurile unei largi părți a întreprinderilor și grupurilor tehnologice, în timp ce Uniunea Europeană se grăbește să ajungă la un acord asupra normelor privind inteligența artificială luna viitoare.

Țările UE și legiuitorii europeni analizează în prezent ultimele detalii ale unui proiect de propunere al Comisiei Europene și urmăresc să ajungă la un acord pe 6 decembrie.

Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de modelele care servesc drept ”fundaţie”, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, care sunt sisteme de inteligență artificială antrenate pe seturi mari de date, cu capacitatea de a învăța din date noi pentru a îndeplini o varietate de sarcini.

Walker a declarat că Europa ar trebui să vizeze cele mai bune reguli de AI, nu primele reguli de AI.

“Poziția de lider tehnologic necesită un echilibru între inovare și reglementare. Nu microgestionarea progresului, ci responsabilizarea actorilor atunci când aceștia încalcă încrederea publică”, a declarat el în textul unui discurs care va fi susținut la un summit european al întreprinderilor.

“Am spus de mult timp că IA este prea importantă pentru a nu o reglementa și prea importantă pentru a nu o reglementa bine. Cursa ar trebui să fie pentru cele mai bune reglementări privind IA, nu pentru primele reglementări privind IA.”

El a cerut compromisuri dificile între securitate și deschidere, între accesul la date și confidențialitate, între explicabilitate și acuratețe, cu reguli proporționale, bazate pe riscuri, care să se bazeze pe reglementările existente și să ofere întreprinderilor încrederea de care au nevoie pentru a continua să investească în inovarea în domeniul IA.

Grupul de afaceri DigitalEurope și 32 de asociații digitale europene au avertizat săptămâna trecută UE împotriva reglementării excesive a modelelor care servesc drept ”fundaţie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: