Bulgaria semnează un memorandum de înțelegere pentru producția de monede euro

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Bulgaria a semnat un memorandum de înțelegere cu Comisia Europeană și cu președintele Eurogrupului, care deschide calea pentru ca țara să înceapă să bată propriile monede euro după ce va primi aprobarea de aderare la zona euro, a declarat marți banca centrală a Bulgariei, scrie SeeNews.

Memorandumul de înțelegere reglementează măsurile practice pe care Bulgaria trebuie să le ia pentru a bate anumite cantități de monede de test cu desenele comune ale fețelor monedelor euro și ale desenelor naționale bulgare selectate, a precizat banca centrală într-un comunicat.

Bulgaria are ca obiectiv data de 1 ianuarie 2024 ca dată de aderare la zona euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În octombrie, parlamentul bulgar a adoptat o rezoluție prin care a mandatat guvernul interimar și Banca Națională a Bulgariei să accelereze negocierile cu instituțiile europene și pregătirile tehnice pentru introducerea monedei euro.

Decizia finală cu privire la aderarea Bulgariei la zona euro trebuie luată de Consiliul European.

Bulgaria îndeplinește anumite criterii pentru a deveni parte a zonei euro, și anume cerințele referitoare la finanțele publice, la convergența cursului de schimb și a ratelor dobânzilor pe termen lung, au declarat Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană în ultimul raport de convergență publicat în iunie.

Cu toate acestea, raportul a constatat că Bulgaria nu este încă pe deplin pregătită pentru adoptarea monedei euro, întrucât nivelurile inflației prețurilor de consum și ale deficitului bugetar al administrației publice depășesc valorile de referință. De asemenea, țara trebuie să adopte modificări legislative, inclusiv în ceea ce privește banca centrală.

Bulgaria a avut un consiliu monetar care a ancorat leva la euro de la 1 iulie 1997. Țara a aderat la mecanismul ratei de schimb (ERM II), terenul de pregătire pentru adoptarea euro, și la uniunea bancară a UE, în iulie 2020.

Într-o perioadă de mare incertitudine economică, analiștii se așteaptă ca impasul politic rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie să reprezinte un risc pentru absorbția de noi fonduri UE necesare pentru promovarea creșterii economice și a investițiilor, punând și mai mult în pericol perspectivele de adoptare a euro de către Bulgaria, a declarat săptămâna trecută S&P Global Ratings.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: