Boloș spune că lucrează la un al patrulea apel de proiecte destinat construcţiilor, care să ajute proiectele de infrastructură ale României

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene continuă politica investiţională pentru ceea ce înseamnă construcţiile şi industria agroalimentară, a declarat joi ministrul de resort, Marcel Boloş. El a precizat că se lucrează la un al patrulea apel de proiecte destinat construcţiilor, care să ajute proiectele de infrastructură ale României, transmite Agerpres.

„Ultima veste în această perioadă este că, pentru ceea ce înseamnă construcţiile şi industria agroalimentară, vom continua politica investiţională, întrucât lucrăm la un al patrulea apel de proiecte destinat construcţiilor, care să ajute proiectele de infrastructură ale României. Banii sunt alocaţi pentru IMM-urile care investesc în echipamentele necesare pentru sprijinul proiectelor noastre de infrastructură, de la carierele de piatră, până la tot ciclul acesta de materii prime necesar proiectelor de infrastructură – şi avem apoi şi o componentă de investiţii. De asemenea, industriei alimentare i-am acordat o prioritate însemnată, tocmai pentru a ajuta la procesul de capitalizare a IMM-urilor. Valoarea acestui apel de proiecte este de 400 de milioane de euro. Aşadar, discutăm despre aproape 1,5 miliarde de euro pe care îi pregătim în această perioadă pentru IMM-uri”, a menţionat Marcel Boloş, la un eveniment de specialitate.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri, ministrul Investiţiilor a subliniat că eforturile susţinute ale ministerului s-au îndreptat, într-o primă etapă, spre ceea ce înseamnă componenta de fermier şi industria agroalimentară.

„Bunăoară, până pe data de 30 iunie, se încheie, aşa cum deja a fost precizat, apelul de proiecte pe microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, unde am avut o alocare de 350 de milioane de euro. De asemenea, este pregătit şi a fost lansat în dezbatere publică, de ieri, Ghidul solicitantului pentru investiţii în retehnologizare, pentru refacerea capacităţii de rezilienţă. Este fostul apel de proiecte, pentru cei obişnuiţi cu Măsura 411, fosta Măsura 3″, a adăugat el.

Totodată, începând de miercuri, până la începutul lunii iulie, se află în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru cele 400 de milioane de euro care sunt alocate în echipamente, dotări, utilaje tocmai pentru a ajuta mediul de afaceri în vederea capitalizării ţării şi trecerii cu bine a acestei perioade de criză”.

Potrivit lui Boloş, cele 400 de milioane de euro „care sunt acum cu Ghidul în dezbatere publică” se adaugă celor 350 de milioane de euro.

Totodată, Marcel Boloş a precizat că schema de eficienţă energetică a IMM-urilor a fost discutată cu Comisia Europeană şi speră să fie aprobată cât mai curând pentru a sprijini „cât mai mult posibil, eforturile pe care IMM-urile le fac pentru ceea ce înseamnă criza utilităţilor publice”.

„Scopul, obiectivul final, este cel legat de independenţa energetică a IMM-urilor – pentru a le ajuta să traverseze cu bine această criză a utilităţilor publice, unde avem un buget estimat de 350 de milioane de euro”, a adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: