ANAF a blocat conturile TMK Artrom din România, dar a lăsat compania să plătească salariile / Compania susține că oligarhul rus Dimitri Pumpianski a cedat acțiunile

Dmitri Pumpianski Foto: Dimitri Pumpianski / Sursa: Facebook / TMK

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat joi conturile producătorului de țevi de oțel TMK Artrom, însă a lăsat societatea să plătească salariile angajaților. Conturile companiei a fost blocate anterior de către băncile europene după ce oligarhul rus Dimitri Pumpianski, care controla grupul TMK, a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale. Drept urmare, câteva mii de angajații nu și-au putut primi salariile.

ANAF susține că a pus în aplicare prevederile din Regulamentul UE nr.269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru entităţile TMK Artrom, TMK Assets SRL şi TMK Europe GMBH.

Cele trei entităţi sunt controlate în mod indirect prin intermediul entităţii TMK Steel Holding United de către o persoana fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene, prrecizează un comunicat al ANAF.

În conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014, ”se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entităţi sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în Anexa I”.

Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare precum şi orice alte fonduri sau resurse economice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014. Ordinele Preşedintelui ANAF care vizează sancţionarea celor 3 entităţi au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Însă Fiscul a acordat companiei o derogare, pentru a putea fi făcută plata salariilor angajaților.

„La solicitarea SC TMK ARTROM SA a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a și b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit. Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare. Măsuri similare de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE”, arată ANAF, într-un comunicat de presă.

TMK Artrom reclama că angajații nu au primit salarii și compania nu poate plăti furnizorii, deoarece conturile i-au fost înghețate, potrivit liderilor sindicali locali și politicienilor. Unitatea se confrunta cu probleme chiar și după ce compania-mamă a declarat că Pumpianski a renunțat la pachetul de acțiuni la TMK după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra sa.

Blocarea conturilor companiei a avut loc în data de 11.03.2022 imediat ce a fost publicată anexa cu lista persoanelor sancționate, a transmis TMK Artrom la solicitarea Economedia. Compania spunea că motivațiile primite pentru blocarea conturilor au fost „cele legate de includerea dlui D.A. Pumpyansky în anexa cu persoanele supuse sancțiunilor a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/396 din 9 martie 2022 a Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului UE”. „Domnul Pumpyansky figura ca ultimate beneficiary owner (UBO) al grupului TMK, grup din care face parte și TMK Artrom. Băncile au invocat de regulă propriul sistem de compliance și interpretarea lor asupra modului de aplicare al regulamentului 269/2014 al Consiliului Europei”, arată compania.

Ulterior, TMK Artrom a cerut ANAF excluderea companiei de sub efectul sancțiunilor, ca urmare a ieșirii lui Dimitri Pumpianski din acționariatul firmei TMK Steel (înregistrată în Cipru) ce deține Grupul TMK, ieșire ce produce efecte începând cu data de 03.03.2022 în conformitate cu legile din Cipru unde este înregistrată această firmă, precum și a demisiei sale din funcțiile de conducere deținute anterior datei de 9.03.2022 în cadrul grupului.

Dimitri Pumpianski a fost, înainte să transfere acțiunile, proprietarul miliardar al TMK, o companie care produce conducte de petrol și gaze.

În România, TMK controlează TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, şi producătorul de oțel TMK Reșița. Per total, TMK avea în 2020 peste 2 miliarde de lei cifră de afaceri și peste 2.300 de angajați în România.

Conform Forbes, averea lui Pumpianski se ridică în prezent la 1,3 miliarde de dolari.

Consiliul Uniunii Europene a introdus pe lista de sancțiuni mai mulți oligarhi ruși, printre care și miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: