Scăderea activităţii economice în zona euro s-a atenuat luna trecută, ceea ce sugerează că a fost depăşită perioada cea mai dificilă pentru fabrici, deşi cererea este la cel mai scăzut nivel din aproape un an, arată datele finale publicate vineri de S&P Global, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, are în continuare o evoluţie negativă, alimentând speculaţiile că ar fi „bolnavul” regiunii, chiar dacă este printre cele mai diversificate economii.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor (considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei), a crescut la 43,5 puncte în august, de la 42,7 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Indicele care măsoară producţia, integrat în PMI, a urcat la 43,4 puncte în august, de la 42,7 puncte luna precedentă.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Aceste cifre nu sunt atât de teribile cum ar putea părea la prima vedere. Toţi cei 12 sub-indici sunt în creştere sau nu s-au modificat, arătând că zona euro a depăşit perioada de scădere a activităţii economice”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.
Totuşi, indicele noilor comenzi a scăzut la 39 puncte în august, de la 39,1 puncte luna precedentă, al doilea cel mai redus nivel de la pandemie, iar costurile de producţie au scăzut pentru a şasea lună consecutiv.
Inflaţia în zona euro continuă să se menţină la un nivel ridicat, în pofida unor decizii agresive de înăsprire a politicii monetare. Luna trecută, BCE a anunţat o nouă majorare a dobânzii de referinţă, dar a evocat posibilitatea de a lua o pauză la reuniunea din septembrie, pe fondul semnalelor că presiunile inflaţioniste se reduc, în timp ce cresc îngrijorările cu privire la o recesiune.