Activitatea PFA-urilor va fi recunoscută drept vechime în muncă

Contracte Foto: Pixabay

Persoanelor fizice autorizate le va fi recunoscută perioada în care au desfășurat activități ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate, după ce Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege în acest sens, în calitate de Cameră decizională.

Proiectul de lege completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Concret, va fi considerată vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Pentru ca inițiativa să intre în vigoare mai este nevoie de promulgare de către președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul USR Beniamin Todosiu și de senatorul USR Andrei Postică.

„Inițiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-și demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii și mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat și activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată și vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat”, declară deputatul USR Beniamin Todosiu.

„Cred cu tărie că acest proiect va veni în sprijinul cetățenilor, al plătitorilor de taxe și impozite, indiferent de forma în care aleg să-și desfășoare activitatea. Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate făcută persoanelor fizice autorizate, a căror activitate economică nu este considerată vechime în muncă și în specialitatea desfășurată. Iar mai departe asistăm la o discriminare în ceea ce privește concursurile organizate de stat. Reparăm această nedreptate, cu atât mai mult cu cât PFA-urile cotizează la sistemul public de sănătate și de pensii la fel ca ceilalți contribuabili”, declară și senatorul USR Andrei Postică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce se intampla ce cei care sunt liberi profesionisti si nu sunt PFA? Psihologi, arhitecti, jurnalisti, traducatori, compozitori, scriitori, etc, in total peste 40 profesii liberale care nu sunt PFA, nu sunt supusi infegistrarii la Registrul Comertului si vad ca nu sunt cuprinsi in lege. Discriminare. Ar fi interesant un articol pe aceasta tema.Coloja

  2. Si cei cu SRL care platesc impozite la fel ca PFA ( ma reder la administratorul firmei) , dar care nu a contribuit la pensii , nu este in aceeasi situatie ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.