Zona Aviației a devenit, în ultimii trei ani, una dintre cele mai ofertante din punct de vedere al dezvoltării rezidenţiale, și a înregistrat o creștere a chiriilor de 26% și un avans de 39% al prețurilor de vânzare. Poziționarea strategică, în partea de nord a Bucureștiului, a pus zona Aviației pe harta dezvoltatorilor, care investesc sume importante pentru a dezvolta proiecte imobiliare în zonă.
Segmentul high-end, reprezentat de cumpărătorii proprietăților cu prețuri de vânzare care încep de la 3.000 euro pe metru pătrat, totalizează aproximativ 6% din numărul total de unități de pe piață, este cel mai rezistent în situații de criză, astfel că va continua să funcționeze.
Chiar dacă definiția luxului diferă pentru fiecare persoană, piața rezidențială high-end are câteva trăsături distincte. Potențialii cumpărători își doresc apartamente cu suprafețe generoase, bine conectate la zonele premium de retail si de petrecere a timpului liber, însă care oferă totodată securitate și intimitate.
De asemenea, aceștia se orientează către spații care să exceleze din punctul de vedere al inovației și tehnologiei, care să aibă o identitate unică și să ofere o experiență aparte și servicii diverse – de la concierge și securitate privată, până la sala de gimnastică, piscină, spa, zone destinate întâlnirilor de afaceri și sală de cinema.
“În prezent, România oferă unele dintre cele mai mari randamente din Europa. Este cel mai bun moment pentru a investi în sectorul de rezidențial. Ultima perioada a adus o creștere a interesului cumpărătorilor pentru apartamente spațioase, cu suprafete de peste 100 mp utili, semnal că standardul în categoria high-end este pe cale să se schimbe și să atingă un nivel fără precedent” a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living, JLL România.
Conform studiilor de piață efectuate de JLL, în zona Aviației, prețul mediu de achiziție pe metru pătrat util pentru un apartament cu două camere construit după anul 2000 a crescut de la 1.800 de euro în 2018 până la 2.500 euro în 2021, înregistrând astfel un salt de 39%.
Pentru proiectele high-end, exclusiviste, care se adresează unui public foarte exigent în așteptări și dispus să aloce sume semnificative pentru a beneficia de o experiență unică, prețul poate ajunge și până la 4.000 – 5.000 euro pe metru pătrat in aceasta zona.
Același trend ascendent este vizibil și în ceea ce privește chiriile. Dacă în 2017, prețul chiriei era de 10,5 euro pe metru pătrat util, în 2021 a ajuns deja la 13 euro pe metru pătrat, înregistrând astfel o creștere de 26% în patru ani.
Conform unui studiu efectuat de Banca Mondială, care analizează atractivitatea diverselor zone din București pentru cumpărători, zona Aviației, alături de Floreasca, este in topul preferințelor și a obținut punctajul maxim în acest clasament al atractivității. Metodologia analizei include evaluarea cantitativă și calitativă a diverși indicatori tangibili și intangibili, iar rezultatul relevă același potențial investițional ridicat pe care îl reflectă și studiile JLL. Astfel, ne așteptăm ca evoluția prețurilor în zonă să-și păstreze trendul ascendent și în perioada următoare.