Zece oferte depuse pentru cele trei noduri rutiere pe autostrăzile care pornesc din București spre Pitești, Constanța și Ploiești

Noduri rutiere Autostrazi Bucuresti

Zece oferte au fost depuse la licitația pentru construirea nodurilor rutiere de la Ionești, Dragoș-Vodă și Gruiu, trei descărcări pe Autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Ploiești. Licitația pentru construirea celor trei noduri rutiere a fost lansată în noiembrie 2023, iar cele trei contracte au o valoare cuprinsă între 178 și 211 milioane lei. Este o licitație de tip fidic roșu, ceea ce înseamnă că la scurt timp după semnarea contractului se intră direct în șantier, exproprierile fiind deja efectuate.

Pe A1 București – Pitești nodul rutier de la Ionești km 72 va fi realizat la intersecția cu Drumul Județean 702 F, județul Dâmbovița, pe Autostrada Soarelui nodul rutier de la Dragoș-Vodă este proiectat la km 90 în județul Călărași, intersecție cu DJ 306, iar pe A3 București – Ploiești la Gruiu, km 36, intersecția cu Drumul Județean 101 C, în Ilfov. Contractul de proiectare a fost semnat cu Search în primăvara 2021, avea 10 luni termen de realizare, iar ultimul termen de finalizare a fost 24 octombrie 2023, după 16 acte adiționale, după cum Economedia a explicat aici.

Pentru construcția Nodului rutier situat la intersecția A3 (km 36+700) cu DJ101C (Gruiu), cu o valoare de 65,26 milioane de lei (fără TVA), au depus oferte:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

1. BOG’ART SRL (Romania)
2. Asocierea DUAL GENERAL CONSTRUCT SRL (lider) – INFRA EXPERT AD (Romania – Bulgaria)
3. PORR CONSTRUCT SRL (Romania)

Pentru construcția Nodului rutier ce va fi situat la intersecția dintre A2 (km 90+100) cu DJ306 (Dragoș Vodă), cu o valoare de 65,73 milione de lei (fără TVA), au depus oferte:

1. Asocierea BOG’ART SRL (lider) – OYL COMPANY HOLDING AG S.R.L. (Romania)
2. Asocierea FREYROM SA (lider) – PROCONS GROUP SRL – ZMC TRADING SRL (Romania)
3. Asocierea INOVECO SRL (lider) – VIAROM CONSTRUCT SRL (Romania)

Pentru construcția Nodului rutier la intersecția dintre A1 (km 73+100) cu DJ702F (Ionești), cu o valoare de 47,66 milioane de lei (fără TVA), au depus oferte:

1. BOG’ART SRL (Romania)
2. Asocierea DUAL GENERAL CONSTRUCT SRL (lider) – INFRA EXPERT AD (Romania – Bulgaria)
3. Asocierea GENERAL TRUST ARGES SRL (lider) – IBB HAUS – UND INDUSTRIEBAU GMBH – METABET CF SA (Romania – Germania)
4. PORR CONSTRUCT SRL (Romania)

„Pe A3 (Gruiu), Nodul rutier va fi construit la o distanță de aproximativ 6 km față de nodul rutier situat la intersecția cu DC184 (Snagov) și circa 32 km față de nodul rutier amplasat la intersecția cu DN1 (Centura Ploiesti Vest).
Pe A2 (Dragoș Vodă), noul nod rutier va fi construit la o distanță de circa 25 km față de nodul rutier cu DN3 (Lehliu) și la aproximativ 15 km fața de nodul rutier cu DN21 (Drajna).
Pe A1, nodul rutier de la Ionești va fi amplasat la circa 3 km fața de nodul rutier cu DN61 (Găiești) și la aproximativ 13 km față de nodul rutier cu DJ702A (Teiu Rătești).

Cele trei noi noduri rutiere, a căror construcție este finanțată prin Programul Transport (PT), vor contribui la îmbunătățirea fluxurilor de trafic rutier și accesului în zonele tranzitate de aceste autostrăzi.

Fiecare din cele trei noduri rutiere trebuie construit în termen de 10 luni, după semnarea contractelor”, a transmis directorul CNAIR Cristian Pistol.

Nodul rutier de la Ionești, pe A1, este la doar câțiva kilometri distanță de cel existent la Petrești-Greci, intersecția cu DN 61, legătura cu Târgoviște via Găești sau cu DN 7 București – Pitești. Pentru nodul rutier Dragoș-Vodă de pe Autostrada Soarelui, amplasarea este proiectată între descărcările de la Lehliu (km 64) și Drajna (km 105), iar nodul de la Gruiu de pe A3 va asigura o a doua legătură pentru Snagov la A3, respectiv cu DJ 101, spre Urziceni (DN 2) și Mizil DN 1 B. Noduri apropiate sunt la Moara Vlăsiei (Ilfov) și Gherghița în Prahova, iar la Dumbrava se va face conexiunea cu A7 Autostrada Moldovei.

Nodul cu A1:

Nodul cu A2:

 

Nodul cu A3:

Pentru noduriile de la Dragoș-Vodă și Gruiu, Ministerul Transporturilor a lansat procedurile necesare exproprierilor.

Pentru nodul rutier Dragoș Vodă, exproprierile se fac pe o suprafață de peste 300.000 metri pătrați în comunele Dragoș Vodă și Vâlcelele. „Pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod Rutier Autostrada A2 km 90+100 cu DJ 306 la Dragoș Vodă’’ indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobaţi prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrasctructurii nr. 199/25.01.2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. În vederea realizării obiectivului de investiții este necesar a fi expropriată o suprafață de 249.593 mp teren, aferentă unui număr de 29 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 29 imobile având o suprafață de 249.593 mp. De asemenea, este necesară și o suprafață totală de 50.740 mp , reprezentând 18 imobile proprietate publică a statului,  precum și o suprafață de 34.700 mp, reprezentând 7 imobile publică a unităților administrativ-teritoriale”, arată Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Pentru nodul rutier de la Gruiu pe A3 București – Ploiești vor fi expropriate 159 de imobile cu o suprafață de peste 90.000 mp. Despăgubirile sunt estimate la 1,4 milioane lei: „Pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Ordinul viceprim – ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 84/2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. Realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, este condiționată de ocuparea unei suprafețe totale de 92.429 mp teren, aferentă unui număr de 159 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 159 imobile având o suprafață de 92.429 mp”.

De asemenea, Explan proiectează 8 noi noduri rutiere pe reţeaua de autostrăzi în circulaţie, respectiv 5 noduri rutiere/descărcări pe şantierele autostrăzilor în lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: