Warren Buffett a vândut milioane de acțiuni Apple și are acum 325 miliarde dolari în numerar. De ce „stă pe cash”?

Warren Buffett Sursa foto: Captura Youtube

Berkshire a declarat că a vândut încă aproximativ 100 de milioane de acțiuni Apple în trimestrul al treilea, după ce și-a redus la jumătate investiția masivă în producătorul iPhone în trimestrul trecut, scrie Fast Company.

Warren Buffett deține acum peste 325 de miliarde de dolari în numerar, după ce a continuat să vândă în acest an acțiuni Apple și Bank of America în valoare de miliarde de dolari și a continuat să colecteze un flux constant de profituri din toate afacerile asortate ale Berkshire Hathaway, fără a găsi vreo achiziție majoră.

Berkshire a declarat că a vândut încă aproximativ 100 de milioane de acțiuni Apple în trimestrul al treilea, după ce și-a redus la jumătate investiția masivă în producătorul iPhone în trimestrul trecut. Participația rămasă de aproximativ 300 de milioane de acțiuni a fost evaluată la 69,9 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie și rămâne cea mai mare investiție individuală a Berkshire, dar a fost redusă drastic de la sfârșitul anului trecut, când valora 174,3 miliarde de dolari.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Investitorii vor fi, de asemenea, dezamăgiți să afle că Berkshire nu a răscumpărat nicio acțiune proprie în acest trimestru.

Cathy Seifert, analist CFRA Research, a declarat că acționarii se vor întreba de ce Buffett continuă să acumuleze atât de mulți bani. „Este oare mai pesimist decât alții cu privire la situația economică și de piață viitoare?”, a spus ea.

Buffett a declarat la întâlnirea anuală din mai că o parte din motivul pentru care a început să vândă o parte din acțiunile sale Apple este că se așteaptă ca ratele de impozitare să crească în viitor. Dar analistul Edward Jones, Jim Shanahan, a declarat că se întreabă dacă o parte din motivul pentru care Buffett a început să vândă acțiunile Apple este legată de decesul vicepreședintelui Charlie Munger de anul trecut, deoarece vânzările au început la scurt timp după decesul lui Munger. Shanahan a spus că Buffett nu s-a simțit niciodată la fel de confortabil cu afacerile din domeniul tehnologiei cum a fost partenerul său de lungă durată.

„Dacă Charlie Munger ar fi fost încă în viață, poate că nu ar fi vândut poziția la fel de agresiv – poate chiar deloc”, a spus Shanahan.

Berkshire a declarat sâmbătă că câștigurile din investiții au ridicat din nou profiturile din trimestrul al treilea la 26,25 miliarde de dolari, sau 18.272 de dolari pe acțiune de clasa A. În urmă cu un an, pierderile nerealizate din investiții pe hârtie au tras în jos câștigurile conglomeratului din Omaha, Nebraska, până la o pierdere de 12,77 miliarde de dolari, sau 8.824 de dolari pe acțiune de clasă A.

Buffett recomandă de mult timp investitorilor să acorde mai multă atenție câștigurilor de exploatare ale Berkshire, dacă doresc să își facă o idee bună despre cum se descurcă afacerile pe care le deține, deoarece aceste cifre exclud investițiile. Cifrele profitului final al Berkshire pot varia foarte mult de la un trimestru la altul, împreună cu valoarea investițiilor sale, indiferent dacă societatea a cumpărat sau a vândut ceva.

Prin această măsură, Berkshire a declarat că profitul său operațional a scăzut doar cu aproximativ 6% la 10,09 miliarde de dolari, sau 7.023,01 dolari pe acțiune de clasă A. Comparativ cu cele 10,8 miliarde de dolari de anul trecut, sau 7.437,15 dolari pe acțiune de clasă A.

Cei patru analiști intervievați de FactSet Research au prezis că Berkshire va raporta câștiguri operaționale de 7.335,11 dolari pe acțiune clasa A.

Veniturile Berkshire nu s-au schimbat prea mult, la 92,995 miliarde de dolari. Cu un an în urmă, a raportat venituri de 93,21 miliarde de dolari. Această cifră a fost mai mare decât veniturile de 92,231 miliarde de dolari preconizate de trei analiști intervievați de FactSet.

Berkshire deține o serie de companii de asigurări, inclusiv Geico, împreună cu compania feroviară BNSF, câteva companii importante de utilități și o colecție variată de companii de retail și de producție, inclusiv mărci precum Dairy Queen și See’s Candy.

Unul dintre asigurătorii Berkshire, Guard, a raportat unele pierderi suplimentare față de anii anteriori, după ce managerii i-au reevaluat polițele.

Berkshire a rezolvat un mister al trimestrului, precizând cât a plătit pentru a achiziționa restul acțiunilor din afacerea sa cu utilități de la moștenirea fostului membru al consiliului Berkshire Walter Scott.

Berkshire a declarat că a plătit 2,4 miliarde de dolari în numerar, a emis 600 de milioane de dolari în datorii și a oferit familiei Scott acțiuni Berkshire de clasă B în valoare de puțin peste 1 miliard de dolari. Astfel, compensația totală a fost de aproximativ 4 miliarde de dolari. Aceasta înseamnă că familia Scott nu a obținut un preț la fel de bun pentru participația lor de 8% în sectorul utilităților ca atunci când vicepreședintele Berkshire, Greg Abel, și-a vândut participația sa de 1% în sectorul utilităților în urmă cu doi ani pentru 870 de milioane de dolari.

Abel îi va succeda lui Buffett, în vârstă de 94 de ani, în funcția de CEO, în cazul decesului acestuia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: