Vladimir Putin a promis că va livra Europei mai multe gaze naturale, dar experții se îndoiesc că acest lucru se va întâmpla

Vladimir Putin Sursa foto: Facebook

Iarna nici măcar nu a venit în Europa și Bătrânul Continent se confruntă cu o criză a gazelor naturale care a adus prețurile la niveluri record. Miercuri, când președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit să majoreze exporturile de gaze către Europa, prețurile regionale (care au crescut cu 500% până în prezent) au scăzut iar piețele au răsuflat ușurate. Experții se îndoiesc însă că promisiunea lui Putin va deveni realitate în curând.

Analiștii citați de CNBC cred că oferta de majorare a exporturilor către Europa urmărește mai degrabă să pună presiune asupra Germaniei pentru a autoriza mai repede gazoductul Nord Stream 2, în condițiile în care Moscova așteaptă avizul autorității germane de reglementare în sectorul energetic, un proces care ar putea dura mai multe luni.

Potrivit experților, oferta Rusiei demonstrează că Europa devine tot mai vulnerabilă în fața capacității Rusiei de a deschide – și, ceea ce este mai important, de a închide – robinetul gazelor atunci când dorește.

Iar unii analiști cred că Rusia ar putea chiar să nu fie capabilă să-și îndeplinească promisiunea de majorare a exporturilor, chiar dacă ar vrea.

“Comentariile dl Putin par să fi asigurat un pic piețele. Cu toate acestea, indiferent dacă aprovizionările suplimentare depind sau nu de avizarea rapidă a Nord Stream 2, s-ar putea ca nu aceasta să fie problema principală”, afirmă Adeline Van Houtte, analist pentru Europa la Economist Intelligence Unit.

“În prezent, piața internă de gaze a Rusiei rămâne tensionată, cu stocuri reduse, o producție deja aflată aproape de vârf și o iarnă iminentă și în Rusia, limitând astfel capacitatea de export”, explică aceasta.

“Există de asemenea puține semnale că Gazprom – monopolul rus al exporturilor, care furnizează 35% din necesarul de gaze al Europei – încearcă să pompeze mai mult gaz către clienții europeni pe rutele deja existente, și, pe ansamblu, ținând cont de marja mică de manevră, este puțin probabil ca Gazprom să livreze mai mult de circa 190 miliarde metri cubi în Europa în acest an”, a adugat ea, avertizând că acest lucru înseamnă că „prețurile europene nu ar urma să scadă considerabil în 2021”.

Mike Fulwood, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies, nu crede nici el că Rusia este capabilă să furnizeze mai mult gaz Europei, notând că producția este deja la niveluri record.

„Rusia se confruntă cu aceleași presiuni ale cererii” ca peste tot, spune el.

“Iarna trecută a fost una foarte rece în Rusia iar producția rusească este în prezent la niveluri record”, a precizat acesta. Producția este în creștere și față de nivelul din 2019 iar rușii trebuie să-și refacă propriile stocuri, afectate masiv de ultima iarnă. „Este deci extrem de îndoielnic că vor putea furniza mai mult gaz, indiferent de rută”, a adăugat el.

SUA au avertizat în repetate rânduri că proiectul Nord Stream 2 va afecta securitatea energetică a Europei și va crește dependența față de Rusia. Pe de altă parte, notează CNBC, America vrea să-și majoreze propriile exporturi de gaz natural lichefiat în Europa.

Rusia are capacitatea”

Directorul Executiv al Agenției Internaționale pentru Energie Fatih Birol este însă convins că Rusia poate majora exporturile către Europa. Acesta a declarat pentru Financial Times că analizele IEA sugerează că Rusia poate majora exporturile cu 15% în perioada iernii.

Solicitând Rusiei să dovedească că este un „furnizor de încredere”, Birol a afirmat că Moscova se poate ține de cuvânt, dacă vrea.

“Dacă Rusia face ce a afirmat ieri [miercuri] și majorează volumul către Europa, acest lucru va avea un efect de calmare asupra piețelor”, subliniză el. “Nu spun că o vor face, dar dacă vor, au capacitatea de a o face”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: