Vienna Insurance Group a raportat un profit înainte de impozitare de 481 milioane de euro (+3,9%), în prima parte a anului, iar rata combinată netă s-a îmbunătăţit la 93,3% (-0,7 puncte procentuale), , potrivit unui comunicat de presă al companiei. Venituri din asigurări au crescut cu 10%, de 5,9 miliarde de euro, în primul semestru. Primele brute subscrise au crescut cu 7,9%, la 7,9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
„Rezultatele obţinute de VIG în prima jumătate a anului 2024 demonstrează o creştere puternică pe toate pieţele grupului şi pe toate liniile de business. Datorită acestei evoluţii excelente, confirmăm perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, cu un profit solid înainte de impozitare, la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro”, explică Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.
În prima jumătate a anului 2024, volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7,9% faţă de anul precedent, la 7,886 miliarde de euro. Primele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci şi pe toate liniile de business. O creştere semnificativă a primelor s-a înregistrat pe segmentul Pieţelor Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia), cu un avans de 32%, în regiunea ECE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, Ţările Baltice, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina) cu o creştere de 11,5%, şi în Austria, cu o creştere a primelor de 6,5%.
Veniturile din asigurări au crescut la 5,919 miliarde de euro (+10%), în principal datorită creşterii pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi. S-au înregistrat creşteri pe toate pieţele, cu evoluţii semnificative pe segmentul Pieţelor Speciale (+21,5%), în Regiunea ECE extinsă (+14,5%), Polonia (+14,0%) şi Austria (+6,5%). În special Turcia creşte pe segmentul Pieţe Speciale, în timp ce România, Slovacia, Ţările Baltice, Bulgaria şi Ungaria cresc în regiunea ECE extinsă.
Profitul înainte de impozitare s-a majorat la 481 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024. Această creştere de 3,9% este atribuită în principal Austriei, Poloniei şi Regiunii ECE extinsă. În Austria, această majorare a profitului este în primul rând rezultatul creşterii veniturilor. În Polonia, această creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut se datorează în principal unui volum semnificativ mai mare obţinut din asigurările generale şi profitabilităţii sporite pe segmentul asigurărilor de viaţă. În Regiunea ECE extinsă, această creştere este generată în principal din performanţa foarte bună a companiilor de asigurări VIG din România şi din rata combinată îmbunătăţită din statele baltice.
Rentabilitatea anualizată a capitalului propriu la nivel operaţional s-a îmbunătăţit la 16,2% (15,1% la sfârşitul anului 2023).
Rata combinată netă pentru primele şase luni din 2024 s-a îmbunătăţit la 93,3% (prima jumătate a anului 2023: 94%), în principal datorită evoluţiei pozitive a ratei daunelor.
Situate la aproximativ 123 milioane de euro brut, daunele legate de fenomenele meteo nefavorabile înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au fost cu mult sub cele înregistrate anul precedent (aproximativ 256 milioane de euro). După reasigurare, VIG a reţinut o sumă de aproximativ 112 milioane de euro.
Marja de servicii contractuala, cuprinzând în principal asigurări de viaţă şi de sănătate pe termen lung, a însumat 5,633 miliarde de euro (-2,8%) la 30 iunie 2024. Noua linie de business reprezentată de CSM în asigurări de viaţă şi sănătate se ridică la 216 milioane de euro, cu o marjă de creştere de 9,8%.
„La sfârşitul primului semestru al anului 2024, rata de solvabilitate a Grupului rămâne la un nivel foarte ridicat, de 265% (inclusiv măsurile tranzitorii), demonstrând capitalizarea extraordinar de puternică a VIG”, arată grupul.
La 30 iunie 2024, portofoliul total de investiţii de capital se ridica la 43,1 miliarde de euro (42,6 miliarde de euro la sfârşitul anului 2023). Această creştere de 1,1% se datorează în special creşterii numerarului şi echivalentelor de numerar, care la rândul lor sunt în principal rezultatul fluxului pozitiv de numerar din activităţile de exploatare şi investiţii.
„Conducerea VIG confirmă perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, în pofida mediului volatil şi, pe baza evoluţiilor excelente înregistrate în prima jumătate a anului, se aşteaptă ca profitul înainte de impozitare să se situeze la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro”, arată VIG.